joi, 10 iunie 2010

Rectificare salariu calculat gresit

Cum se corecteaza, in luna urmatoare, plata unui salariu mai mare decat cel cuvenit?
(rentrop & straton) : 2010
Potrivit prevederilor pct. 129 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 59 din Codul fiscal aprobate prin H.G. nr. 44/2004, in situatia in care se constata elemente care genereaza modificarea veniturilor din salarii si/sau a bazei de impunere aferente veniturilor unei persoane fizice, pentru care angajatorul a efectuat calculul impozitului lunar, recalcularea drepturilor respective si stabilirea diferentelor de impozit constatate se efectueaza pentru luna la care se refera, iar diferentele de impozit rezultate vor majora/diminua impozitul datorat incepand cu luna constatarii.

Astfel, intrucat salariul platit nu reflecta situatia corecta, va trebui sa rectificati atat statul de salarii, cat si declaratiile aferente depuse. Pentru luna in care ati calculat si platit un salariu mai mare decat cel cuvenit, veti corecta statul de plata, intrucat documentul intocmit initial nu reflecta contraprestatia muncii depuse de salariat in ceea ce priveste cuantumul salariului cuvenit.

Veti calcula diferentele de salariu platite in plus pentru salariatul caruia i s-a calculat gresit salariul, urmand ca salariatul sa restituie diferentele de salariu acordate in plus, respectandu-se prevederile art. 272 alin. (1), 273 si art. 164 alin.(1) din Codul muncii.

"Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie."

Obligatia de restituire a sumelor nedatorate incasate de la angajator, prevazuta de art. 272 alin. (1) din Codul muncii, poate interveni si atunci cand salariatul a primit o suma de bani cu titlu de salariu, premiu sau indemnizatie care nu i se cuvenea sau la care nu era indreptatit. In acest sens, trebuie instiintat salariatul cu privire la situatia intervenita, pentru a avea cunostinta despre operatiunile de corectie ulterioare, documentul in baza caruia se va face corectia putand fi, in functie de procedurile interne ale societatii, fie un raport al serviciului financiar-contabilitate, fie decizia administratiei societatii.

Desi din coroborarea art. 164 alin. (1) cu art. 272 alin. (1) din Codul muncii, modalitatea de recuperare a diferentei de salariu ar fi exclusiv prin plata integrala a salariului urmata de incasarea sumelor platite de salariat la casierie, consideram ca retinerea pe stat a diferentei, avand insa ca suport legal cererea salariatului de a parcurge aceasta procedura, nu incalca dispozitiile legale cu privire la retinerile din salariu.

In cea ce priveste impozitul retinut in plus, Codul fiscal permite restituirea acestuia persoanei fizice prin diminuarea cu sumele respective a impozitului pe veniturile din salarii incepand cu luna efectuarii acestei operatiuni si pana la lichidarea acestuia.

In vederea corectarii Declaratiei 100 si a Declaratiei 102, veti depune Declaratia rectificativa 710 atat la Declaratia 100 – pentru impozitul pe veniturile din salarii, cat si la Declaratia 102 – pentru contributiile datorate la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale. Intrucat corectati mai multe obligatii fiscale care se refera la aceeasi perioada de raportare, se completeaza in acelasi formular 710 cate un tabel generat cu ajutorul programului de asistenta pentru fiecare obligatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu