miercuri, 19 octombrie 2011

REVISAL: care este deosebirea intre delegare si detasare?

Conform art. 45 din Codul muncii , detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Atunci cand angajatorul dispune masura temporara a detasarii, contractul individual de munca incheiat cu salariatul se suspenda pe toata durata detasarii in baza art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii .

Delegarea reprezinta, potrivit art. 43 din Codul muncii exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Asadar, salariatul delegat exercita temporar, pentru acelasi angajator lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Deosebirea dintre delegare si detasare consta in aceea ca salariatul delegat presteaza activitate pentru angajator dar in alt loc de munca decat cel stabilit in contractul individual de munca, in timp ce, salariatul detasat presteaza activitate pentru alt angajator.

In cazul delegarii, contractul individual de munca nu se suspenda iar angajatorul are obligatia de a-i plati salariatului drepturile salariale spre deosebire de detasare, situatie in care, contractul individual de munca se suspenda iar drepturile salariale sunt platite de catre angajatorul la care salariatul a fost detasat.

Conform art. 3 alin. (1) lit. c) din HG 500/2011, unul dintre elementele registrului de evidenta a salariatilor il constituie perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea iar potrivit alin. (4) alin. (1) pentru salariatii detasati, angajatorul de baza completeaza perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea, anterior inceperii detasarii.

Delegarea nu consituie element al registrului de evidenta a salariatilor, astfel ca, perioada in care un salariat este delegat nu se inscrie in registru.

In consecinta, daca detasati salariati in strainatate aveti obligatia sa inscrieti in ReviSal perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea, anterior inceperii detasarii. Astfel, salariatii detasati nu se inregistreaza in ReviSal de angajatorul la care sunt detasati, ci numai de catre angajatorul care ii detaseaza.



Data aparitiei: 18 Octombrie 2011

2 comentarii:

  1. Buna ziua,


    Imi puteti spune, va rog, daca este posibila detasarea zilierilor in strainatate? Imi puteti indica o sursa unde pot citi despre aceasta informatie?

    Este posibila acordarea unei diune zilierilor detasati in strainatate?

    Multumesc mult,

    Iulia

    RăspundețiȘtergere
  2. Legea zilierilor este : Legea 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri. Legea zilierilor, lege nr. 52/2011;
    Detasarea este o suspendare a contractului la angajatorul care detaseaza si deschiderea unui alt contract la angajatorul la acre s-adetasat, astfel ca nu se poate plati diurna caci contractul este suspendat si nu mai exista o baza (contract) pentru a acorda aceasta remuneratie, plus ca diurna de acorda dpdv contabil in baza unui formular de delegatie (incare se inscrie avans, chentuieli, diferenta de primit sau de returnat). Verificati in legea zilierilor daca delegarea /detasarea are caracteristici speciale. Daca in legea zilierilor nu este precizat cum se procedeazain caz de delegare/detasare, atunci parerea mea este ca se aplica regulile din Codul Muncii, adica regulile pentru un contract individual demunca.
    Consider ca diurna si detasarea sunt doua elemente care nu sunt compatibile dpdv contractual (baza in care se face plata, detasarea, suspendarea contractului la angajatorul care detaseaza).

    RăspundețiȘtergere