joi, 5 ianuarie 2012

De la 1 ianuarie 2012, fisele fiscale au fost inlocuite de un alt document. Ce obligatie vor avea angajatorii?

Fisele fiscale au fost eliminate de la 1 ianuarie 2012, astfel incat, pentru veniturile realizate dupa aceasta data, angajatorii nu mai obligatia sa completeze si sa depuna copii dupa aceste documente la organele fiscale. Totusi, in locul fiselor fiscale, a fost introdusa o noua obligatie declarativa pe care platitorii de venituri vor trebui sa o indeplineasca anual, pana la finalul lunii februarie.
Eliminarea fiselor fiscale este prevazuta in OG 30/2011, actul normativ care a modificat Codul fiscal in luna septembrie a anului trecut.
Printre altele, OG 30/2011 a reformulat art. 59 din Codul Fiscal referitor la fisele fiscale. In vechea forma, acest articol stabilea ca informatiile referitoare la calculul impozitului pe veniturile din salarii se cuprind in fisele fiscale, iar platitorul de venituri are obligatia sa completeze aceste formulare pe intreaga durata de efectuare a platii salariilor si sa le pastreze pe intreaga durata a angajarii. Copii dupa fisele fiscale trebuiau depuse la organul fiscal competent, pentru fiecare an, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul fiscal expirat.
Insa, odata cu modificarea art. 59 prin OG 30/2011, angajatorii nu mai obligatia sa completeze si sa depuna fisele fiscale. Prevederea se aplica incepand din 1 ianuarie 2012 pentru drepturile salariale si asimilate salariilor dupa aceasta data.
Atentie! Acest lucru inseamna ca, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente anului 2011, angajatorii au inca obligatia sa completeze si sa depuna fise fiscale. Termenul este, la fel ca pana acum, ultima zi din luna februarie a anului 2012.
Conform modificarilor aduse art. 59 din Codul Fiscal, in locul fiselor fiscale, angajatorii vor avea obligatia de a completa si a depune o Declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit in termenul prevazut in Codul Fiscal la art. 93 alin. (2), adica tot pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul fiscal expirat.
De asemenea, OG 30/2011 stabileste inca o obligatie a platitorilor de venituri. Mai exact, potrivit modificarilor, acestia au obligatia de a elibera, la cererea angajatilor, un document care sa cuprinda cel putin informatii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut. Acest document nu este un formular tipizat.
Normele de aplicare ale acestor prevederi, in dezbatere publica
La mijlocul lunii decembrie, Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere publica pe pagina sa de internet un proiect de Hotarare de Guvern prin care modifica Normele de aplicare ale Codului Fiscal.
Proiectul cuprinde si prevederi referitoare la noile reguli privind fisele fiscale.
Astfel, Normele metodologice lansate in dezbatere publica stabilesc ca declaratiile privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit se completeaza de platitorul de venit si se depun la organul fiscal la care platitorul de venit este inregistrat in evidenta fiscala.
Totodata, potrivit proiectului normelor de aplicare a Codului fiscal, declaratiile privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit pentru salariatii care au fost detasati la o alta unitate se completeaza de catre unitatea care a incheiat contractele de munca cu acestia.
Proiectul mai precizeaza ca, in situatia in care plata venitului salarial se face de unitatea la care salariatii au fost detasati, platitorul de venituri din salarii care a detasat comunica platitorului la care acestia sunt detasati date referitoare la deducerea personala la care este indreptatit fiecare salariat.
Pe baza acestor date unitatea la care salariatii au fost detasati intocmeste statele de salarii, calculeaza impozitul si transmite lunar unitatii de la care au fost detasati informatiile solicitate prin ordinul ministrului finantelor publice, in scopul completarii Declaratiei privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu