miercuri, 18 aprilie 2012

Modalitati de constatare a nulitatii CIM

Care sunt pasii urmati de angajator pentru constatarea nulitatii contractului, atat prin intelegerea partilor, cat si (in cazul in care angajatul nu este de acord) in instanta. Cum vom proceda in cea de-a doua situatie?

Raspuns:

Potrivit art. 57 alin. (1) din Codul muncii , republicat, nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.
Nivelul de instruire reprezinta o conditie necesara pentru incheierea valabila a contractului individual de munca, iar sanctiunea pentru nerespectarea conditiilor necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca este nulitatea acestuia, in conformitate cu dispozitiile art. 57 alin. (1) din Codul muncii, republicat.

Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor iar daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca (art. 57 alin. (6) si alin. (7) din Codul muncii ).

In conformitate cu prevederile art. 268 din Codul muncii se poate solicita instantei judecatoresti constatarea nulitatii unui contract individual de munca pe toata durata contractului iar instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze aceasta cerere, potrivit art. 269 din Codul muncii si a Codului de Procedura Civila , este Tribunalul in circumscriptia careia angajatorul are sediul social.
Asadar, constatarea nulitati contractului individual de munca prin acordul partilor se poate face printr-un inscris semnat atat de catre angajator cat si de catre salariat in care este consemnata cauza de nulitate si data incetarii contractului individual de munca.

In cazul in care salariatul nu este de acord cu constatarea acestei cauze de nulitate prin acordul partilor atunci angajatorul se adreseaza Tribunalului in raza caruia are sediul social, cu o cerere prin care solicita constatarea nulitati contractului individual de munca.

In ceea ce priveste aplicabilitatea in aceasta speta a prevederilor art. 50 lit h) din Codul Muncii potrivit carora contractul individual de munca este suspendat de drept de la data expirarii perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei, apreciem ca nu sunt aplicabile intrucat acestea sunt de stricta interpretare si se refera la situatia in care pe durata contractul individual de munca, neafectat de o cauza de nulitate, avizele, autorizatiile sau atestarile necesare exercitarii profesiei salariatului, expira sau sunt retrase.
Data aparitiei: 17 Aprilie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu