luni, 20 iulie 2009

Timpul de lucru si repausul saptamanal

20 Iulie 2009Autor: Av Tudoriu Dan Felix
" Se cunoaste in general de catre publicul larg ca programul de lucru in Romania este cel de 8 ore pe zi, corespunzand la 40 de ore saptamanl, cu un repaus de doua zile, sambata si duminica, pentru fiecare saptamana."


Totusi, exista domenii de activitate in care acest regim de lucru este imposibil de aplicat si se recurge la alte mijloace de organizare a programului de lucru. Cat sunt ele de legale?

In primul rand, trebuie subliniat ca in Codul Muncii, art. 109, aceasta este o durata normala a timpului de lucru, ceea ce presupune si exceptii. Conform art. 110, modelul 8 ore pe zi, 5 zile lucratoare este unul care se aplica de regula, dar pot exista exceptii. Prin contracte colective, norme speciale sau prin negociere individuala se poate lucra si dupa un alt program. Totusi, nu trebuie depasit un total de 48 de ore lucrate saptamanal indiferent de modul in care este organizata activitatea si chiar adaugand orele suplimentare.

Pentru anumite ramuri se poate negocia colectiv un regim de lucru special in care sa se depaseasca norma de 48 de ore pe saptamana, dar sub conditia ca pe o perioada de 3 luni sa nu se depaseasca totalizat acest numar de ore de lucru pe saptamana. Este regimul de lucru intalnit pentru situatii in care se lucreaza in locuri izolate, unde se lucreaza in regim continuu o perioada mai lunga dupa care se acorda liber o perioada indelungata pentru a se respecta regula de a nu se depasi media de 48 de ore lucrate pe saptamana.

Orele suplimentare fata de acest regim de lucru trebuie compensate cu ore libere echivalente in termen de 30 de zile. Daca nu se pot acorda orele libere in compensare se acorda un spor la salariu care nu poate fi mai mic de 75% din salariul persoanei respective. (art 120 alin. 2).

In ce priveste repausul saptamanal, acesta este acordat de regula sambata si duminca, insa nu este obligatoriu sa fie acordat in aceste zile.

In cazul in care repausul saptamanal de 2 zile nu este acordat sambata si duminica, salariatii trebuie sa beneficieze de un spor. Se admite, cu anuntarea inspectoratului teritorial de munca, faptul ca repausul saptamanal sa fie acordat cumulat dupa 14 zile de activitate cu plata unui spor.

Repausul saptamanal, indiferent de forma in care este acordat (sambata si duminica, in alte zile ale saptamanii, cumulat) este obligatoriu conform art.132 din Codul Muncii. Nu se pot incheia contracte de munca in care sa se prevada ca angajatul lucreaza 40 de ore pe saptamana timp de 7 zile pe saptamana continuu. Desi aparent se respecta norma de 40 de ore pe saptamana este ilegal sa nu se acorde repausul saptamanal.

Incalcarile legii se constata si se sanctioneaza de inspectoratele teritoriale de munca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu