luni, 7 decembrie 2009

PFA si ANGAJAT tert

Calitatea intreprinzatorului persoana fizica titular al intreprinderii individuale - de angajator, colaborator, salariat
7 Decembrie 2009Autor: drd. Ana Cioriciu Stefanescu


" Potrivit art. 24 din Ordonanta de urgenta nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale[1], pentru organizarea si exploatarea intreprinderii sale, intreprinzatorul persoana fizica, in calitate de angajator persoana fizica, poate angaja terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, potrivit legii, si poate colabora cu alte persoane fizice autorizate, cu alti intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic. "

Deci angajarea priveste doar tertele persoane, el nu va putea fi propriul salariat. De altfel, inexistenta calitatii de propriu salariat nu il afecteaza in sensul ca el este asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, asa cum dispune art. 25 alin. 3 din Ordonanta de urgenta nr. 44/2008.

Subliniem ca pentru acest comerciant nu opereaza interdictia prevazuta la art. 17 alin. 1 din aceeasi ordonanta, referitoare la imposibilitatea angajarii cu contract de munca a unor terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care s-a inregistrat, deoarece aceasta este de stricta reglementare – numai pentru persoana fizica autorizata.

In conformitate cu art. 25 din Ordonanta de urgenta nr. 44/2008, intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale nu va fi considerat un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza, chiar daca colaborarea este exclusiva; el poate cumula insa si calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care si-a organizat intreprinderea individuala.

[1] Publicata in M. Of. nr. 328 din 25 aprilie 2008, modificata si completata ulterior.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu