marți, 9 februarie 2010

Scutire impozit Programatori

Intrebare:
Compania noastra indeplineste cele 4 conditii de la art. 1 din Ordinul nr. 748 din 13.05.2004 in vederea scutirii de impozit pe venit pentru programatori.

In art. 1 se mentioneaza ca angajatii…. “beneficiaza de scutirea de impozit pe venit”, nu ca “pot beneficia”.

Trebuie intrepretat acest fapt in sensul ca odata ce sunt coditiile indeplinite, acordarea scutirii este obligatorie pentru angajator sau angajatorul poate decide sa nu aplice Ordinul nr. 748/2004 chiar daca intruneste toate cele 4 conditii cumulativ?

Solutie oferita de Serviciul de Consultanta al
Consilier Codul Fiscal - Taxe si Impozite pentru Contabili 2010

Raspuns:
Veniturile din salarii obtinute ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile in sensul impozitului pe venit, in baza art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Acelasi articol prevede ca incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei si al ministrului finantelor publice.
In acest sens a fost aprobat Ordinul nr. 748/2004 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator.

Asadar, Codul fiscal stabileste, in mod imperativ, ca veniturile din salarii obtinute din activitatea de creare de programe pentru calculator nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile in sensul impozitului pe venit.

Prin urmare, o data ce sunt indeplinite conditiile prevazute de Ordinul nr. 748/2004, prin efectul legii, aceste venituri nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile in sesnul impozitului pe venit.

Incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii, in scopul beneficierii de scutirea de impozit pe venit prevazuta de art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003, constituie responsabilitatea angajatorului.

In plus, nerespectarea de catre angajator a acestor dispozitii legale, atrage raspunderea patrimoniala a acestuia in baza art. 269 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia, „angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu