marți, 10 august 2010

Impozitarea tichetelor de masa

Problema care apare este cum poate fi retinut impozitul pe salarii in cota de 16% in situatia in care tichetele de masa sunt bonuri de valoare. Evident, angajatorul nu va putea diminua numarul de tichete de masa cuvenite salariatului invocand simplul motiv al retinerii si virarii impozitului stabilit in conformitate cu noile prevederi fiscale.

Prin cumularea cu celelalte venituri salariale in vederea impunerii, se va ajunge, de fapt, la situatia diminuarii castigului salarial cu valoarea impozitului aferent tichetelor de masa, astfel cum rezulta si din exemplul de mai jos:

Salariu brut realizat + Tichete de masa = Venit brut lunar din salarii

Venit brut lunar din salarii – Contributii obligatorii calculate la salariul brut realizat (CAS + CASS + CBAS) = Venit net din salarii

Venit net din salarii - Deducerea personala = Baza de calcul a impozitului pe salarii

Baza de calcul a impozitului pe salarii x 16% = Impozit pe salarii datorat pentru veniturile lunare realizate

Castig salariatului va fi compus din tichetele de masa acordate si din castigul salarial in lei determinat astfel:
Castigul salarial in lei = Salariu brut realizat - Contributii obligatorii calculate la salariul brut realizat - Impozit pe salarii datorat pentru veniturile lunare realizate

Asadar, in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2010, tichetele de masa acordate dupa data de 1 iulie 2010 vor fi supuse impozitului pe salarii, angajatorul necalculand contributiile sociale obligatorii pentru aceste venituri tratate drept venituri salariale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu