luni, 13 decembrie 2010

MMFPS: Noile prevederi privind creşterea copilului se vor aplica din 1 ianuarie 2011

Noile prevederi privind acordarea concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, aprobate miercuri de către Guvern, se vor aplica doar pentru copiii născuţi începând cu data de 1 ianuarie 2011, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Noua formulă de acordare a indemnizaţiei pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2011 prevede măsuri opţionale, aflate la dispoziţia părinţilor, pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau trei ani în cazul copilului cu handicap.

Astfel, în situaţia în care părintele optează pentru concediul de creştere a copilului până la vârsta de un an, va primi o indemnizaţie lunară de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.

Totodată, părintele poate beneficia de un 'stimulent de inserţie pe piaţa muncii' de 500 lei pe lună, dacă se întoarce la activitatea profesională până la împlinirea de către copil a vârstei de un an. În acest caz, stimulentul se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani. În situaţia în care părintele nu revine pe piaţa muncii, poate opta pentru acordarea unui concediu fără plată pentru îngrijirea copilului cu vârsta între unu şi doi ani.

Conform actului normativ adoptat miercuri, mai există şi o a doua variantă, de asemenea opţională. Astfel, în situaţia în care părintele optează pentru rămânerea în concediul pentru creşterea copilului până la data la care acesta împlineşte vârsta de doi ani, va primi o indemnizaţie lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei. Pentru această opţiune stimulentul de inserţie nu se acordă.

Pentru copilul cu handicap, părintele poate beneficia de concediul pentru creşterea copilului până la împlinirea de către acesta a vârstei de trei ani, iar indemnizaţia este de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei. În cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului se realizează, oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de trei ani.

Pe lângă aceste prevederi, actul normativ include măsuri aplicabile oricărei situaţii. Este vorba despre suplimentarea indemnizaţiei cu 600 de lei, începând cu cel de-al doilea copil pentru sarcinile multiple. Pentru naşterile survenite în interiorul perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, indemnizaţia se suplimentează cu 600 lei.

Potrivit MMFPS, perioadele menţionate anterior constituie vechime în muncă şi în serviciu. Ordonanţa Guvernului interzice angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu, inclusiv, timp de 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate, în cazul salariatei/salariatului care se află în concediu pentru creşterea copilului sau în cazul celor care se află în plata stimulentului de inserţie.

De asemenea, este prevăzută prelungirea concediului fără plată acordat după primele trei naşteri, respectiv după primii trei copii, de la 3 luni, la 4 luni.

Estimările MMFPS arată că economiile realizate prin aplicarea acestor prevederi legislative vor fi de 100 milioane lei în 2011 şi de aproximativ 500 milioane lei în 2012. Pentru copiii născuţi până la 31 decembrie 2010 inclusiv, indemnizaţia este de 75% din media veniturilor, dar nu mai puţin de 600 lei şi nici mai mult de 3.400 lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu