miercuri, 2 februarie 2011

Procedura depunerii „Declaraţiei unice”

Direcţia Generală a Finanţelor Publice reaminteşte angajatorilor că, prin Hotărârea Guvernului nr. 1.397/2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 897/31.12.2010, a fost aprobat formularul 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”.

Declaraţia urmează a fi depusă, lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează obligaţia fiscală şi se utilizează pentru declararea contribuţiilor sociale şi a impozitului pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2011, cu termen de declarare 25 februarie 2011.

Au această obligaţie persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajator, iar declaraţia trebuie depusă la unitatea fiscală în a cărei evidenţă contribuabilul este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe şi contribuţii sau la oficiile acreditate de Ministerul Finanţelor Publice, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, pe portalul e-România.

Prin excepţie de la regula depunerii on-line, până la 1 iulie 2011, declaraţia se poate depune şi în format hârtie, semnat şi ştampilat, conform legii, însoţit de declaraţia în format electronic, pe suport electronic.

Declaraţia în format electronic, însoţită de formularul listat, semnat şi ştampilat, se depune direct la registratura organului fiscal competent sau la oficiile acreditate de Ministerul Finanţelor Publice.

Formularul 112 se completează/validează cu ajutorul programelor de asistenţă care sunt puse la dispoziţia contribuabililor gratuit de unităţile fiscale sau pot fi descărcate de pe site-ul ANAF la adresa www.anaf.ro.

Pentru depunerea la ghişeu, angajatorul (declarantul) are obligaţia de a prezenta Anexa 1 angajator tipărită (din programul MFP de verificare sau din programul MFP de asistenţă).

La ghişeu, se verifică documentul electronic (fişier.pdf cu .xml ataşat nesemnat) cu validări primare (CUI valid, perioada declarată validă), iar dacă verificarea se încheie cu succes, sistemul informatic al MFP va aloca un număr de înregistrare al formularului 112 şi va genera un mesaj specific informând declarantul că documentul său a fost verificat, că este o Declaraţie 112 (din punct de vedere al structurii şi validării primare).

Sistemul informatic al MFP va face validarea detaliată conform normelor Declaraţiei 112. Dacă validarea se încheie cu succes, se va genera un mesaj specific informând declarantul că şi-a îndeplinit obligaţia de declarare.

Dacă validarea nu se încheie cu succes, sistemul informatic MFP va genera un mesaj specific informând declarantul că declaraţia nu poate fi acceptată deoarece conţine erori, precum şi lista erorilor. În această situaţie se consideră că declaraţia nu a fost depusă şi angajatorul trebuie să revină la ghişeu cu declaraţia iniţială corectă.

Important! După depunerea la ghişeu, angajatorul are obligaţia de a verifica starea declaraţiei accesând prin internet pagina web de interogare a stării în baza numărului de înregistrare al declaraţiei comunicat la ghişeu.

Nu se recomandă ca angajatorul să trimită aceeaşi declaraţie simultan la ghişeu şi pe internet.

Contribuabilii au obligaţia ca în termenul de depunere legal stabilit să corecteze declaraţia electronică astfel încât să elimine toate erorile şi să reia procesul de depunere validare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu