joi, 23 iunie 2011

Procedura concedierii disciplinare

In acest domeniu, al concedierii disciplinare, aspectele de ordin procedural sunt vitale. Procedura concedierii trebuie urmata pas cu pas chiar si atunci cand abaterea savarsita de catre salariat este cat se poate de evidenta. Orice viciu de procedura va atrage declararea concedierii drept nelegala, indiferent daca, pe fond, salariatul a savarsit abaterea respectiva.

ATENTIE!
Instanta va dispune anularea concedierii fara a mai analiza, pe fond, situatia, daca va constata nerespectarea procedurii legale.

Procedura concedierii disciplinare presupune efectuarea unei cercetari prealabile de catre angajator. Fireste, angajatorul nu este organ de urmarire penala si nici nu i se poate pretinde sa utilizeze metode de cercetare sofisticate. Ceea ce i se pretinde este doar sa ia toate masurile rezonabile pentru a se convinge ca, într-adevar, salariatul a savarsit abaterea disciplinara respectiva.

Cercetarea prealabila se poate chiar rezuma la un simplu dialog cu salariatul, în anumite cazuri. Unele dintre etapele procedurii concedierii disciplinare sunt obligatorii, absenta lor atragand nulitatea deciziei, în timp ce altele sunt facultative, dar recoman - da bile pentru o protectie eficienta împotriva unei eventuale contestari a concedierii.

Etapele procedurii concedierii disciplinare sunt urmatoarele:
1. Intocmirea referatului constatator (procesul-verbal de constatare) – etapa recomandabila
2. Convocarea salariatului – etapa obligatorie
3. Ascultarea salariatului – etapa obligatorie
4. Emiterea deciziei de concediere – etapa obligatorie
5. Comunicarea deciziei de concediere – etapa obligatorie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu