marți, 19 iulie 2011

Poate un angajat sa aiba 2 Contracte de Munca, de 8 ore, la 2 firme diferite?

Intrebare: Este posibil ca o persoana sa aiba 2 contracte de munca, pentru 8 ore la 2 firme diferite? Practic, este vorba despre 2 CIM-uri diferite cu durata de 8 ore, nu CIM-uri partiale.


Raspuns: Cumulul de functii reprezinta existenta concomitenta a mai multor contracte individuale de munca, la acelasi angajator sau la angajatori diferiti.

Prevederile din Codul muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca.

Astfel, potrivit art. 112 alin. (1) din Codul muncii, republicat, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

Totodata, conform art. 114 alin. (1) din cod, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Legislatia muncii nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca.

Atata timp cat legea nu prevede o durata maxima a muncii prestate in caz de cumul, durata care sa fie depasita prin cele doua norme intregi de munca, este legala angajarea unei persoane in baza a doua contracte individuale de munca cu norma intreaga la doua firme.

O opinie contrara ar incalca dreptul constitutional la munca si cel privind libertatea muncii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu