joi, 14 mai 2009

Limitarea cumulului de functii prin regulamentul intern

" Conform art. 35 din Codul muncii[1], orice salariat caruia legea nu-i interzice in mod expres, are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, sub rezerva declararii fiecarui angajator a locului unde exercita functia pe care o considera de baza. Nimic nu interzice cumulul de functii si la acelasi angajator."

Nimic nu interzice cumulul de functii si la acelasi angajator.
Una dintre limitele cumulului de functii o reprezinta timpul; de exemplu, atunci cand norma de munca se exprima in timp la fiecare functie cumulata, nu se pot suprapune programele de lucru – iata deci o limita obiectiva.
Desigur, problema timpului poate fi privita si dintr-un alt unghi. Anume ca potrivit art. 127 din Codul muncii „norma de munca se exprima, in functie de caracteristicile procesului de productie sau de alte activitati ce se normeaza, sub forma de norme de timp, norme de productie, norme de personal, sfera de atributii sau sub alte forme corespunzatoare specificului fiecarei activitati”.
Deci timpul nu este singura unitate de masura a normei de munca, aceasta putandu-se exprima si in sarcini de lucru; daca un salariat isi indeplineste mult mai repede aceste sarcini fata de un altul (evident, in conditiile normarii legale a muncii, adica la fel), fara ca acest aspect sa afecteze sanatatea si randamentul sau si, in consecinta interesul angajatorului, atunci se poate spune ca limitele cumulului de functii sunt:
· limita umana si
· principiul bunei-credinte enuntat in art. 8 din Codul muncii.
Fata de modul de redactare al textelor legale, ar rezulta ca nu sunt posibile alte limite.
In realitate, nimic nu impiedica insa interventia angajatorului. Acesta are dreptul de a introduce in regulamentul intern2 obligatia de neconcurenta pe parcursul executarii contractului individual de munca, prin instituirea obligatiei de loialitate, onestitate si profesionalism fata de unitate, cu sensul interzicerii desfasurarii unei activitati de aceeasi natura la alte societati comerciale concurente – strict determinate – dintr-o anumita arie geografica de asemenea determinata concret.
O astfel de incalcare a obligatiei de fidelitate din regulamentul intern a fost acceptata de catre instanta ca o abatere disciplinara grava care justifica desfacerea contractului de munca pentru nerespectarea clauzei de neconcurenta3.
--------------------------------------------------------------------------------

1Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 05.02.2003), modificata si completata ulterior.
2A se vedea A. Cioriciu Stefanescu, Regulamentul intern – importanta, sanctiune, in Contractul individual de munca – ghid practic (suport de curs la Seminariile Avocatnet.ro, Editia 1, Bucuresti, 2008).
3 A se vedea A. Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2009, Editia a III-a, p. 528.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu