luni, 25 ianuarie 2010

Ministerul Muncii: Peste 3800 de ocupatii, in COR actualizat

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) si Institutul National de Statistica (INS) au actualizat Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR), informeaza un comunicat de presa al ministerului. In prezent, nomenclatorul numara 3852 de ocupatii.
COR reprezinta sistemul de identificare, ierarhizare si codificare a tuturor ocupatiilor desfasurate in economie, indiferent de tipul si locul desfasurarii lor.

Potrivit MMFPS, in clipa de fata, nomenclatorul cuprinde 3852 de ocupatii, insa numarul lor se modifica in permanenta in functie de modificarile din piata muncii.

Clasificarea se aplica in toate domeniile de activitate economica si sociala, la completarea documentelor oficiale, ori de cate ori se cere precizarea ocupatiei care face obiectul activitatilor desfasurate.

Utilizarea codurilor COR este obligatorie pentru toate organele administratiei publice centrale si locale, unitatile bugetare, agentii economici, indiferent de forma de proprietate, organizatiile patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatiile,asociatiile, persoanele fizice si juridice.

“Ocupatiile cuprinse in COR sunt rezultatul unei activitati continue, pentru ca piata muncii din Romania, ca si cea din Uniunea Europeana, este o piata dinamica, supusa permanent unor schimbari generate, pe de o parte, de modificarea continutului unor activitati, de disparitia altora, precum si de aparitia unui numar semnificativ de ocupatii noi induse de procesele tehnologice actuale, de diversificarea productiei si de progresul tehnic, iar pe de alta, de criza economica”, se explica in comunicat.

Conform MMFPS, COR-ul este rezultatul nevoilor pietei si oricare dintre meseriile cuprinse in COR are utilitate pentru agentii economici si/sau institutiile publice.

Actualizarea si revizuirea acestui nomenclator se realizeaza, la solicitarea utilizatorilor, de catre MMFPS si INS.

In vederea introducerii unei ocupatii in COR, solicitantul trebuie sa depuna la Ministerul Muncii urmatoarea documentatie:

a) memoriu justificativ din care sa reiasa:
1. denumirea ocupatiei, in limba romana, pentru care se face cererea de introducere in COR;
2. codul COR pentru grupa de baza, precum si codul COR pentru ocupatia propusa a fi introdusa in COR;
3. codul activitatii economice din Clasificarea activitatilor din economia nationala (CAEN), care presupune introducerea ocupatiei propuse, pentru realizarea concordantei dintre activitate si ocupatie;
4. studiile si analizele facute de agentii economici interesati pe piata fortei de munca, din care sa rezulte necesitatea actualizarii, anexate memoriului justificativ;

b) descrierea ocupatiei din care sa rezulte urmatoarele elemente: atributii si responsabilitati; uneltele si instrumentele de lucru utilizate; programul de lucru; mediul de activitate; situatiile de risc; cerintele pentru exercitarea ocupatiei; cerintele referitoare la formarea profesionala; nivelul de instruire solicitat pentru practicarea ocupatiei; tipul actului de calificare solicitat pentru practicarea ocupatiei; specializarea obtinuta prin actul de calificare, conform legislatiei in vigoare; salarizarea; promovarea in munca; dinamica meseriei pe piata muncii; meserii inrudite din COR; specializarile;

c) adresa din partea ministerului de resort care reglementeaza activitatea in domeniu sau, dupa caz, a asociatiilor profesionale (comitetelor sectoriale), din care sa rezulte acordul acestora pentru actualizarea COR;

d) precizarea bazei legale prin care s-a aprobat practicarea ocupatiei respective.

Revizuirea si actualizarea COR a fost un proiect necesar, determinat, pe de o parte, de aceasta dinamica ocupationala, iar pe de alta, de necesitatea ca toti utilizatorii acestui nomenclator sa aiba acces la o singura clasificare, evitandu-se astfel o serie de probleme aparute la incheierea contractelor individuale de munca, elaborarea standardelor ocupationale si a celor de pregatire profesionala etc., generate de utilizarea altor nomenclatoare aparute pe site-uri web sau publicate fara acordul MMFPS.

Totodata, revizuirea clasificarii a fost impusa de obligativitatea ca Romania sa implementeze Clasificarea Internationala Standardizata a Ocupatiilor - ISCO-08 si sa adapteze anchetele statistice conform structurii acestei clasificari reglementare impusa de Comisia Europeana.

COR este un nomenclator aparut in anul 1995, aprobat prin Ordinul comun al Ministrului Muncii si Protectiei Sociale si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Statistica nr. 138/1949/1995 privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania (C.O.R.).

4 comentarii:

  1. Eu nu inteleg o chestie....daca o firma vrea sa introduca o functie care este practicata in conformitate cu UE dar la noi inca nu exista,trebuie sa depunem polologhia aia dar ce baza legala sa precizez pentru practicarea functiei daca nici macar nu este infiintata....apoi imi cere adresa cu aprobarea de la Ministerul de resort ....care e ministerul de resort?..presupun ca este cel al Muncii. Aici deja m-a pierdut....pai daca vor adresa de aprobare atunci de ce nu infiinteaza ei pur si simplu la cererea angajatorilor care vin din UE si doresc aceeasi aplicabilitate la ocupatii ca cea din UE....noi cica suntem in conformitate cu COR din UE dar de fapt nu suntem....ce e de facut totusi? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce este de facut : adresa scrisa catre ITM-ul de care apartineti, asta e[tnru a fi acoperit dpdv ITM. In adresa solicitati sa va arate care este functia cea mai apropiata ( si existenta in COR) fata de functia pentru care nu gasiti corespondentul. Daca ar depune angajatorii astfel de cereri, cei de la Inspectia Muncii ar adauga periodic functiile noi, fiind obligati sa se alinieze la Directivele UE privind Dreptul Muncii. Neoficial, pana aveti raspunsul oficial de la ITM-ul de care apartineti, incadrati persoana respectiva pe pozitia cea mai apropiata de functia respectiva.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie raspunsul dumneavoastra nu mi-a fost foarte clar. Spuneti ca "In adresa solicitati sa va arate care este functia cea mai apropiata (si existenta in COR) fata de functia pentru care nu gasiti corespondentul."dar daca primim rasp de la ITM cu niste pozitii care se potrivesc cel mai adesea ca "nuca in perete" se ajunge din nou la aceasta procedura de actualizare COR din legsilatie, care nu e f clara. Daca ati avut contact cu asa ceva ar fi foarte interesant de detaliat putin procedura si modul in care se desfasoara defapt aceasta actualizare.

    RăspundețiȘtergere
  4. In prima etapa se cauta legea valabila la zi(codul COR valabil in ziua pentru care se face actualizarea). Daca doriti siguranta, faceti o decizie(hartie) prin care sa justificati dpdv juridic de ce ati ales acea functie. Daca inspectorul ITM nu este de acord(in cazul unui control) sau angajatul nu este de acord(nu ii suna bine functia), inregistrati functia asa cum credeti mai bine, caci sunteti obligata de lege sa declarati contractul in Revisal si faceti o adresa catre ITM-ul de care apartineti pentru a va da ei codul COR pe care il considera corect. Daca raspunsul de la ITM difera de codul pe care l-ati declarat deja in Revisal, veti face o modificare/corectie in Revisal si veti redeclara contractul respectiv cu noua functie, pe motiv de corectie functie. In functie de cat de greu va raspunde ITM-ul (maxim 30 zile calendaristice) veti declara noua functie la momentul raspunsului de la ITM.

    RăspundețiȘtergere