luni, 4 ianuarie 2010

Venituri luate in calcul indemnizatie crestere copil 2 ani

Efectele contractelor de colaborare pentru indemnizatia de crestere a copilului
4 Ianuarie 2010Autor: drd. Ana Cioriciu Stefanescu


" Intrebarea cititorului: "Veniturile profesionale pot fi majorate prin contracte de colaborare si astfel poate fi majorata indemnizatia penru cresterea copilului?""
Raspunsul specialistului:


Potrivit art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
Alin. (3) al aceluiasi articol dispune ca prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
Venituri din activitatile independente se obtin in baza unor contracte de colaborare. Evident, existenta sau majorarea lor pot influenta pozitiv venituri profesionale si astfel indemnizatia de crestere a copilului, daca se suprapun peste venituri din salarii, respectiv peste veniturile din activitatile agricole.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu