miercuri, 28 iulie 2010

Compensatie pentru concediu de odihna neefectuat

ntrebare:
Care sunt etapele de parcurs cand un salariat isi inceteaza activitatea si nu mai efectueaza in natura zilele de concediu de odihna urmand a primi indemnizatia la incetarea activitatii? Cum se reflecta aceasta situatie in pontaj, in statul de plata si in declaratii?

Raspuns:
Potrivit dispozitiilor art. 141 alin. (4) este permisa compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Pentru a compensa in bani concediul de odihna, la incetarea contractului individual de munca, din pontaj trebuie sa rezulte ca salariatul nu a efectuat in natura acest concediu.
n conformitate cu prevederile Codului fiscal si Normelor metodologice de aplicare (pct. 67 lit.a) pentru aplicarea art. 55 din Codul fiscal), veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se refera, si care sunt realizate, printre altele, din sumele primite pentru concediul de odihna, cu exceptia sumelor primite de salariat cu titlu de despagubiri reprezentand contravaloarea cheltuielilor salariatului si familiei sale necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.

Suma reprezentand compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat se adauga la venitul brut din salarii realizat aferent lunii in care are loc desfacerea contractului individual de munca, asupra caruia se calculeaza toate contributiile aferente.

Prin urmare, pentru luna desfacerii contractului individual de munca, venitul brut al salariatului prevazut in statul de salarii si in declaratii cuprinde si compensatia acordata pentru concediul de odihna neefectuat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu