marți, 27 iulie 2010

Nu sunt angajat. Pot plati contributii pentru sanatate?

Intrebare: Nelucrand si nebeneficiind de ajutor social cum pot contribui la plata casei de sanatate si ce mai trebuie? Draghici Cristina, Targul Carbunesti

Raspuns: Pentru a va asigura trebuie sa va adresati casei de asigurari de sanatate, in evidenta careia va aflati, in vederea incheierii unui contract de asigurare.

In baza acestui contract, daca nu realizati venituri, trebuie sa achitati contributia lunara calculata la nivelul salariului minim brut pe tara. Verificarea statutului de asigurat se face pe ultimii 5 ani. In functie de situatia dvs. anterioara, va trebui sa achitati din urma contributia conform art.259, alin 7, lit. a),b),c), dupa caz, din legea nr. 95 din 14 aprilie 2006.

Conform Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare:

ART. 257*)
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin.

ART. 259*)[...]
(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:

a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;

b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;

c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu