duminică, 18 martie 2012

Calcul indemnizatie concediu de odihna pentru angajatii salarizati in acord individual

(preluat legislatiamuncii.ro)

Intrebare:
Salariatii la societatea nostra sunt platiti la realizari, spre exemplu un salariat are salariul brut 1000 si sal realizat 1300 la ce salariu se calculeaza concediul de odihna?


Acest articol este realizat de specialistii de la PortalCodulMuncii.ro
Locul IDEAL pentru Departamentul de Resurse umane: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te CLICK AICI


Raspuns (valabil la 22-Sep-2010):
Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit dispozitiilor art. 145 alin. (2) din Codul muncii, indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale anterior mentionate din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Prin urmare, Codul muncii stabileste un prag minimal al cuantumului indemnizatiei de concediu de odihna, respectiv aceasta �nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.

Sporurile cu caracter permanent de care trebuie sa se tina cont la stabilirea cuantumului indemnizatiei de concediu nu sunt prevazute in mod expres, insa caracterul de spor permanent se stabileste prin raportare la continutul contractului individual de munca incheiat cu salariatul.

In raport de aceste dispozitii legale vor fi luate in calculul indemnizatiei pentru concediu de odihna numai veniturile cu caracter permanent.

In ceea ce priveste cuantumul indemnizatiei de concediu de odihna, contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 instituie o regula mai favorabila salariatilor cand prevede in art. 59:

(1) Pe durata concediului de odihna, salariatii vor primi o indemnizatie ce reprezinta media zilnica a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

(2) Indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, sporul de vechime si indemnizatia pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzator numarului de zile de concediu.

Prin urmare, pentru salariatii care lucreaza in acord individual (salariu de baza + acord) este cert mai avantajoasa varianta de calcul a indemnizatiei de concediu prevazuta de dispozitiile anterior mentionate din contractul colectiv.

Astfel, in conformitate cu dispozitiile Contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, calculul indemnizatiei de concediu de odihna se va face in raport de toate veniturile realizate de catre salariat in perioada de referinta, si nu doar in raport de cele care au caracter permanent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu