duminică, 18 martie 2012

Obligatii fiscale ale angajatorilor care folosesc zilieri

23 Februarie 2012, Roxana Neagu
Persoanele care lucreaza cu zilieri au mai multe obligatii fiscale printre care se numara retinerea si virarea la bugetul de stat a impozitului de 16% pentru veniturile realizate de zilieri, precum si depunerea fiselor fiscale pentru acestia.
Obligatiile fiscale ale persoanelor care utilizeaza zilieri au fost sintetizate de Directia Generala a Finantelor Publice Valcea intr-o informare data publicitatii recent.

Potrivit sursei citate, domeniile in care se pot presta activitati care au caracter ocazional sunt: agricultura, vanatoare si pescuit, silvicultura, exploatari forestiere, piscicultura si acvacultura, pomicultura si viticultura, apicultura, zootehnie, spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati care au caracter cultural, manipulari de marfuri, activitati de intretinere si curatenie.

Beneficiarul-angajatorul care utilizeaza zilieri in activitatea cu caracter ocazional din domeniile mentionate are obligatia:

sa infiinteze Registrul de evidenta al zilierilor si sa-l pastreze la sediu. Acest Registru se tipareste si se inseriaza de Imprimeria Nationala, iar distribuirea se face la cerere si contra cost de Inspectia Muncii prin Inspectoratele teritoriale de munca;
sa-l completeze inainte de inceperea activitatii si prezentarea organelor de control abilitate;
sa prezinte lunar pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni catre inspectoratul de munca unde isi are sediu un extras al Registrului de evidenta al zilierilor.

Directia Finantelor Valcea precizeaza ca veniturile realizate de zilieri sub forma remuneratiei zilnice pe fiecare beneficiar de lucrari sunt venituri asimilate salariilor, pentru care se datoreaza impozit in cota de 16%.

"Nu se datoreaza contributii sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar", subliniaza sursa citata, care puncteaza ca activitatea desfasurata de zilieri nu le confera acestora calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

"Zilierii vor putea incheia, optional, o asigurare de sanatate si/sau de pensie", mentioneaza Directia Finantelor Valcea.

Cine retine si plateste impozitul pe venit

Calculul si retinerea impozitului pe venituri din salarii datorat se efectueaza de catre beneficiarii de lucrari (cei care utilizeaza zilieri) la data fiecarei plati a remuneratiei brute zilnice.

Virarea la bugetul de stat a impozitului calculat si retinut se va efectua pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

Beneficiarii care incalca prevederile privind retinerea si virarea impozitului risca amenzi de pana la 20.000 de lei.

Declararea impozitului pe venituri din salarii se face in formularul 112, Anexa 1 Creante fiscale - randul 01, cod 602, „Impozit pe veniturile din salarii”, cumulandu-se, dupa caz, cu celelalte impozite pe venituri din salarii, fara completarea pentru zilieri a celorlalte anexe din declaratie.

De asemenea, angajatorii din aceasta categorie au obligatia intocmirii fiselor fiscale aferente anului 2011 pentru veniturile asimilate din salarii realizate de zilieri, care trebuie depuse la Fisc si inmanate personalului care realizeaza astfel de venituri pana miercuri, 29 februarie.
(Preluat de pe avocatnet.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu