marți, 7 aprilie 2009

Vechimea in munca a somerului

Perioada in care un angajat a beneficiat de indemnizatie de somaj, operatie facuta si in cartea de munca, se adauga la vechimea, efectiva, in campul muncii si la acordarea sporului de vechime in munca?
Daca un angajat a beneficiat de indemnizatia de somaj inainte de a se angaja si de a i se face o carte de munca, pe baza unei adeverinte eliberata de catre AJOFM cu durata somajului, poate sa i se cumuleze cu vechimea operata in cartea de munca.

Raspuns:
Potrivit prevederilor art. 16 alin 3) din Legea nr. 53/2003-Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.

Vechimea in munca poate fi dovedita cu carnetul de munca, precum si cu alte acte doveditoare, conform legii. In situatia persoanelor care au beneficiat de indemnizatia de somaj, perioadele respective constituie vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art. 15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca.

Intrucat Legea nr. 1/1991 a fost abrogata de Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca, incepand cu data de 01.03.2002, data intrarii in vigoare a acestei legi, aceasta perioada nu mai este recunoscuta de lege ca fiind vechime in munca.

Asadar, numai perioada in care o persoana a primit indemnizatie de somaj in baza Legii nr. 1/1991 constituie vechime in munca si poate fi valorificata la calculul sporului de vechime.

Dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 76/2002, perioada in care o persoana a primit indemnizatie de somaj se ia in calcul pentru stabilirea drepturilor la pensie nu si pentru acordarea sporului de vechime.
Cele mai sus expuse se aplica indiferent daca o persoana a beneficiat de indemnizatia de somaj inainte sau dupa ce s-a angajat si i s-a intocmit carnet de munca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu