sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Coeficientul de salarizare al medicilor, majorat

1 Septembrie 2009 04:06
ARTICOLE SIMILARE Medicina generala, Sanatate Publica si Management, marius petcu, tichete de masa, legea unica de salarizare, adrian barea, salariu minim pe economie, minsiterul finantelor, coeficient de salarizare Medicii romani au obtinut un coeficient mai bun decat precedentul, in urma ultimelor modificarii ale legii unice de salarizare, discutate astazi in cadrul sedintei de Guvern. In urma schimbarii legii, coeficientii maximi pentru medicii primari au fost majorati de la 5,1 la 5,25, in contextul in care ministrilor li s-au marit coeficientii de la 10,95 la 11,2.

"Prin noua grila, salariile medicilor sunt practic inghetate la ora actuala. Probabil ca ni se va acorda un coeficient mai mare in cinci, sase ani, cand salariul minim va ajunge la 1.100 de lei. Initial, am discutat cu Ministerul Muncii pentru un coeficient de 9,6 care ulterior a ajuns la 5,25 pentru un medic primar", a declarat pentru Paginamedicala.ro Adrian Barea, vicepresedintele Federatiei Sanitas din Romania.

Au avut castig la tichetele de masa

Totusi, in cadrul sedintei de Guvern de astazi, medicii au riscat sa ramana fara tichete de masa si sporuri.

"Din fericire, am reusit sa salvam tichetele de masa. Ma astept sa nu se intample un accident pe parcurs din cauza caruia am putea pierde tichetele de masa. In ceea ce priveste sporurile, le-am obtinut pe toate, inclusiv pe cele de laborator. Au fost unele probleme in ceea ce priveste acordarea sporurilor pentru ca, la un moment dat, reprezentantii Ministerului de Finante au propus ajustarea sporurilor pentru ca nu intelegeau de ce avem nevoie de ele", a precizat pentru Paginamedicala.ro Marius Petcu, presedintele Sanitas.

Pentru a se bucura in continuare de toate beneficiile salariale, liderii Sanitas au trecut prin diverse etape de negociere. In cele din urma, de la un coeficient de 6 cat au propus la o prima negociere pentru medicii primari, s-a ajuns la coeficientul final de 5,25. "Suntem multumiti ca am obtinut acest coeficient, in conditiile in care intr-o prima faza ni s-a oferit doar 4,90. In acest fel, vom reusi ca in cinci ani sa ajungem la o majorare de 78%. Salariile medicilor vor creste asadar in continuare. Ramane ca maine, 2 septembrie, sa fie apropabi toti acesti coeficienti.

Coeficientii stabiliti la negocierile de la Guvern

Conform ultimei legi a salarizarii, reprezentantii de sindicat si cei ai Ministerului Sanatatii, au hotarat ca managerii de spital sa ramana cu un coeficient maxim de 6,8, iar asistentii medicali cu studii superioare sa primeasca tot intre 1,5 si 3.3 salarii minime pe economie. De asemenea, medicii stagiari vor fi nevoiti sa se multumeasca cu un coeficient de 1,9.

Cititi si urmatoarele informatii:
Bazac: Legea salarizarii este echitabila, Sindicalistii din Sanatate ameninta cu proteste

Autor: Oana Ciornia

Sursa: Paginamedicala.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu