luni, 26 octombrie 2009

Deducerea personala a salariatului nerezident

As dori sa stiu cum trebuie sa-i fac statul de plata in urma incheierii contractului de munca unui salariat nerezident.
Din cate inteleg angajatorul nu are obligatia de a-i plati contributiile la asigurarile sociale, ci doar de a-i retine impozitul pe venit, caz in care nu stiu daca are dreptul la deducere personala.
Raspuns:
Impozitul pe venit se datoreaza daca cel putin una din urmatoarele conditii este indeplinita:
a) persoana nerezidenta este prezenta in Romania timp de una sau mai multe perioade de timp care, in total, depasesc 183 de zile din oricare perioada de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic in cauza;
b) veniturile salariale sunt platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident;
c) veniturile salariale reprezinta cheltuiala deductibila a unui sediu permanent in Romania.
Astfel, daca cel putin una din cele trei conditii este indeplinita nerezidentul datoreaza impozit pe venit. Daca nici macar una din cele trei conditii nu este indeplinita nerezidentul nu datoreaza impozitul pe venitul din salarii.
Altfel spus, raspundeti la intrebarile de mai jos:
Persoana nerezidenta este prezenta in Romania timp de una sau mai multe perioade de timp care, in total, depasesc 183 de zile din oricare perioada de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic in cauza?
Veniturile salariale sunt platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident?
Veniturile salariale reprezinta cheltuiala deductibila a unui sediu permanent in Romania?
Daca ati raspuns afirmativ la cel putin una din intrebari se datoreaza impozitul pe venit.
Persoana fizica nerezidenta care a fost incadrata cu contract individual de munca, nu beneficiaza de deducerea personala, conform prevederilor art. 56, daca nu indeplineste conditiile pevazute la art.40 alin.(2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare potrivit carora “Persoanele fizice care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute la art.7 alin.(1) pct.23 lit.b) sau c) timp de 3 ani consecutiv vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu al patrulea an fiscal.”;
Astfel, persoana fizica nerezidenta care a fost incadrata cu contract de munca, nu beneficiaza de deducerea personala, conform prevederilor art. 56 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, daca nu indeplineste, timp de 3 ani consecutiv una din urmatoarele conditii:
- centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
- este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;
Daca timp de 3 ani consecutiv aceasta indeplineste una din conditiile mentionate, incepand cu al patrulea an fiscal, aceasta va beneficia de deducere personala, conform prevederilor art. 56 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Statul de salarii il intocmiti conform normelor specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin Ordinul nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 870 din 23/12/2008 potrivit carora, statul de salarii:
1. Serveste ca:
- document pentru calculul drepturilor banesti cuvenite salariatilor, precum si al contributiilor si al altor sume datorate;
- document justificativ de inregistrare in contabilitate.
Se intocmeste intr-un exemplar sau in doua exemplare, dupa caz, lunar, pe sectii, ateliere, servicii etc., pe baza documentelor de evidenta a timpului lucrat efectiv, a documentelor de centralizare a salariilor individuale pentru muncitorii salarizati in acord etc., a evidentei si a documentelor privind retinerile legale, a listelor de avans chenzinal, concediilor de odihna, certificatelor medicale.
2. Se semneaza, pentru confirmarea exactitatii calculelor, de catre persoana care determina salariul cuvenit si intocmeste statul de salarii.
Coloanele libere din partea de retineri a statelor de salarii urmeaza a fi completate cu alte feluri de retineri legale decat cele nominalizate in formular.
Pentru centralizarea la nivelul unitatii a salariilor si a elementelor componente ale acestora, inclusiv a retinerilor, se pot utiliza aceleasi formulare de state de salarii.
Platile facute in cursul lunii, cum sunt: avansul chenzinal, lichidarile, indemnizatiile de concediu etc. se includ in statele de salarii, pentru a cuprinde astfel intreaga suma a salariilor calculate si toate retinerile legale din perioada de decontare respectiva.
3. Circula:
- la persoanele autorizate sa exercite controlul financiar preventiv si sa aprobe plata (exemplarul 1);
- la casieria unitatii pentru efectuarea platii sumelor cuvenite (exemplarul 1), dupa caz;
- la compartimentul financiar-contabil, pentru inregistrarea in contabilitate (exemplarul 1);
- la compartimentul care a intocmit statele de salarii (exemplarul 2), care va servi la acordarea vizei atunci cand se solicita plata salariilor neridicate, dupa caz.
4. Se arhiveaza:
- la compartimentul financiar-contabil, separat de celelalte acte justificative de plati (exemplarul 1);
- la compartimentul care a intocmit statele de salarii (exemplarul 2), dupa caz.
5. Continutul minimal obligatoriu de informatii al formularului este urmatorul:
- denumirea unitatii, sectiei, serviciului etc.;
- denumirea formularului; intocmit pentru luna, anul;
- numele si prenumele; venitul brut; contributia individuala de asigurari sociale; contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj; contributia pentru asigurari sociale de sanatate; cheltuieli profesionale; venitul net; deducere personala de baza; deduceri suplimentare; venitul baza de calcul; impozitul calculat si retinut; salariul net;
- semnaturi: conducatorul unitatii, conducatorul compartimentului financiar-contabil, persoana care il intocmeste.
Intrucat in cazul expus de dvs., contributiile nu se datoreaza, la rubrica aferenta acestora se completeaza cu zero.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu