duminică, 18 octombrie 2009

Prezenta unor terti din partea sindicatului la negocierea contractului colectiv de munca

19 Octombrie 2009Autor: drd. Ana Cioriciu Stefanescu


" Intrebarea cititorului: "Se poate opune patronul ca la negocierea contractului colectiv de munca sa participe specialisti (din afara institutiei) din partea sindicatului?" "
Raspunsul specialistului:

Uneori, in dreptul comparat se prevede expres o atare posibilitate. Astfel, in Argentina Legea nr. 23546/1998 dispune ca fiecare parte va putea fi asistata la negociere de consilieri tehnici, inclusiv profesori universitari, acestia insa au drept de vot consultativ.
In Romania, Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu interzice si, prin urmare, partile pot conveni ca la negociere, in afara de reprezentantii lor, sa participe anumiti specialisti – juristi, economisti, cadre didactice universitare – care sa sprijine desfasurarea tratativelor pentru stabilirea clauzelor contractului colectiv de munca.

Dar, atata timp cat patronul nu este de acord cu prezenta unor astfel de terti, sindicatele nu pot impune acest lucru, intrucat prerogativa organizarii si functionarii unitatii apartine celui dinta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu