luni, 19 octombrie 2009

Suspendarea contractului afecteaza durata concediului de odihna?

Editorial, 13.02.2009 - Gabriela Chirazof

Afecteaza perioadele de suspendare a contractului individual de munca durata concediului de odihna anual?

Raspuns: Art. 49 din Codul muncii ne dezvolta institutia suspendarii contractului individual de munca.

Astfel, suspendarea poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.

Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat prestarea muncii si plata salariului, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Nimic nu impiedica partile contractului colectiv de munca sa prevada de exemplu in cadrul acestuia, in aplicarea dispozitiilor art 49 alin. (3) din Codul muncii, dreptul la concediu de odihna integral pentru persoana care in decursul anului a avut contractul individual de munca suspendat pe anumite perioade.

Putem vorbi astfel de cazul salariatei mamici care isi suspenda contractul individual de munca ca urmare a solicitarii concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap) ori de concediul pentru incapacitate temporara de munca.

Legea impune o singura limitare, prevazuta in art. 49 alin. (4) din Codul muncii, aceea ca in cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de nici un drept care rezulta din calitatea sa de salariat.

In consecinta, exista posibilitatea ca partile sa stabileasca in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate ca durata concediului de odihna sa nu fie afectata de perioadele in care este suspendat contractul individual de munca, cu exceptia situatiei prevazute de art. 49 alin. (4) din Codul muncii.

Daca partile nu au introdus in contractul colectiv de munca astfel de clauze urmeaza sa se aplice art. 140 alin. (2) din Codul muncii care prevede ca „durata efectiva a concediului de odihna anual (...) se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic”, diminuandu-se durata concediului de odihna proportional cu perioadele in care contractul individual de munca a fost suspendat.

O mentiune se mai impune, este posibil sa va confruntati de exemplu cu situatia existentei concediului medical dupa efectuarea celui de odihna, de aceea este recomandabil sa reglementati prin contractul colectiv aceste situatii care nu sunt detaliate de Codul muncii, dar practica ne demonstreaza ca ele exista.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu