20 Ianuarie 2009
Autor: drd. Ana Cioriciu Stefanescu
" Se arata[1] in literatura juridica ca desi dispozitiile Legii nr. 130/1999 privind unele masuri pentru protectia persoanelor incadrate in munca[2], care reglementau conventiile civile de prestari servicii, au fost abrogate, iar art. 101 din Codul muncii[3] a fost modificat, in sensul ca nu se mai prevede o durata minima a contractelor cu timp partial, exista inca unele situatii in care aceste contracte (conventii) reprezinta singurul act juridic ce permite exercitarea unor activitati profesionale[4]. "
Astfel de contracte (conventii) civile pot fi incheiate conform normelor dreptului comun numai pentru activitati ce au un caracter ocazional (de circumstanta), exclud subordonarea prestatorului muncii fata de beneficiarul acesteia si se realizeaza uno ictu (dintr-o data)5.Existenta oricarui element din cele mentionate ne arata ca suntem in afara unui raport de munca, deci ca se poate incheia o conventie civila6.
Aceste criterii trebuie sa ne ghideze pentru a afla daca putem sau nu fi in prezenta legala a unor conventii civile.Daca a fot incheiata o conventie civila pentru a se ocoli incheierea unui contract de munca, persoana interesata poate solicita instantei obligarea incheierii retroactiva a unui contract de munca pentru perioada vizata – cu toate consecintele ce decurg de aici7.
Tinand cont de aceste aspecte si de art. 1 alin. (2) din Codul muncii potrivit caruia „prezentul cod se aplica si raporturilor de munca reglementate prin legi speciale, numai in masura in care acestea nu contin dispozitii specifice derogatorii”, ne putem intreba daca se pot incheia conventii civile in administratia publica. Un exemplu permisiv in acest sens este dat de art. 371 din Legea nr. 109/1997 privind organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social8. Acesta a fost introdus de articolul unic pct. 2 al Legii nr. 492/2001.
Redam continutul acestui articol:
"Art. 371. - (1) Pentru elaborarea unor studii din domeniul economico-social stabilite de catre plen, Consiliul Economic si Social poate folosi colaboratori externi - cadre didactice din invatamantul superior, cercetatori stiintifici, magistrati sau alti specialisti -, pe baza unor conventii civile, in conditiile legii.
(2) Conventiile civile prevazute la alin. (1) se incheie in scris si vor cuprinde datele de identificare a partilor, denumirea sau obiectul lucrarii care se elaboreaza, conditiile de calitate pe care trebuie sa le indeplineasca lucrarea, termenul de predare a acesteia, suma cuvenita colaboratorului extern pentru lucrarea efectuata, precum si modul de plata.
(3) Cuantumul sumelor cuvenite colaboratorilor externi se stabileste prin negociere directa, in raport cu complexitatea si importanta lucrarii ce urmeaza sa fie elaborata, precum si cu timpul necesar efectuarii acesteia, fara a putea depasi, lunar, salariul de baza maxim stabilit de lege pentru functia de consilier gradul IA din ministere.
(4) Plata colaboratorilor externi ai Consiliului Economic si Social se face din credite bugetare, precum si din venituri gestionate in regim extrabugetar, potrivit legii."
__________
1 A. Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editia a II-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2007, p. 363.
2Republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 190 din 20.03.2007.
3Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 05.02.2003), modificata si completata ulterior.
4 Exista mai multe acte normative speciale care prevad expres prestarea muncii in baza conventiilor civile, denumite si „contracte de colaborare”. A se vedea o asemenea enumerare in A. Ticlea, op. cit., p. 363-366.
5 A se vedea in acest sens: M. Gheorghe, Contractul individual de munca cu timp partial in noua sa reglementare, in „Revista romana de dreptul muncii” nr. 4/2006, p. 76; A. G. Valentin, Aspecte noi privind contractul individual de munca cu timp partial, in „Revista romana de dreptul muncii” nr.4/2006, p. 72-73; Idem in A. Ticlea, op. cit., p. 363.
6 A se vedea si A. Cioriciu Stefanescu, Solutionarea problemei conventiilor civile pentru situatiile nereglementate expres, pe www.Contractdemunca.ro
7Curtea de Apel Bucuresti, s. civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale , dec. civ. nr. 1905/R/2006, D. Lupascu (coordonator), Culegere de practica judiciara in mterie de litigii de munca, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2006, p. 164-167, in A. Ticlea (coordonator), D. Diko, L. Dutescu, L. Georgescu, M. Ioan, A. Popa (colaboratori), Codul muncii – comentat si adnotat cu legislatie, doctrina si jurisprudenta, vol II, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2008, p. 150.
8 Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 141 din 07.07.1997, modificata si completata ulterior.
9Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 623 din 03.10.2001.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu