luni, 26 ianuarie 2009

Normarea muncii

" In conformitate cu art. 126 din Codul muncii[1] , norma de munca exprima cantitatea de munca necesara pentru efectuarea operatiunilor sau lucrarilor de catre o persoana cu calificare corespunzatoare, care lucreaza cu intensitate normala, in conditiile unor procese tehnologice si de munca determinate. Ea cuprinde timpul productiv, timpul pentru intreruperi impuse de desfasurarea procesului tehnologic, timpul pentru pauze legale in cadrul programului de munca."


Potrivit art. 127 din acelasi cod ea se exprima in functie de caracteristicile procesului de productie sau de alte activitati ce se normeaza, sub forma de norme de timp, norme de productie, norme de personal, sfera de atributii sau sub alte forme corespunzatoare specificului fiecarei activitati.Art. 129 alin. (1) si (11) din acelasi act normative dispune ca normele de munca se elaboreaza de catre angajator, conform normativelor2 in vigoare, sau, in cazul in care nu exista normative, se elaboreaza de catre angajator cu acordul sindicatului ori, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
Normele de munca trebuie stabilite astfel incat sa asigure un ritm normal de lucru, la o intensitate a efortului muscular sau intelectual si o tensiune nervoasa care sa nu conduca la oboseala excesiva a salariatilor3.
Potrivit art. 128 din Codul muncii si art. 20 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/29.12.20064, activitatea de normare se refera la toate categoriile de salariati, in functie de specificului activitatii fiecaruia si se bazeaza pe tehnicile normarii: ea se desfasoara ca un proces continuu, in permanenta concordanta cu schimbarile ce au loc in organizarea si la nivelul de dotare tehnica a muncii.
Norma de munca constituie un instrument al angajatorului in relatiile contractuale cu salariatii sai. Ele servesc la precizarea drepturilor si obligatiilor celor doua parti, astfel5:
a) dreptul angajatorului de a cere salariatilor ca intr-un timp determinat sa presteze o anumita munca sau sa produca o anumita cantitate de produse si obligatia acestuia din urma de a satisface aceasta cerere;
b) dreptul salariatului de a pretinde angajatorului sa-i acorde remuneratia corespunzatoare pentru rezultatele muncii sale prestata intr-un anumit timp si obligatia conducerii unitatii de a onora acest drept.

________
1Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 05.02.2003), modificata si completata ulterior.
2O specie a acestor normative legale o constituie normativele de personal, de pilda cele aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 1778/2006 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea l, nr. 57 din 24 ianuarie 2007).
3A. Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editia a II-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2007, p. 461.
4 Publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea V, nr. 5 din 29.10.2007, modificat si completat ulterior.
5A. Ticlea, op.cit., p. 461.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu