vineri, 6 februarie 2009

Declaratii pt. cenzori si administratori

Daca administratorii si cenzorii au contracte individuale de munca la alte unitati, atunci le retii : CAS-ul, sanatatea si impozitul. Nu le retii somajul si de asemenea nu calculezi 0,85 %(concediile medicale ) asupra indemnizatiilor lor.
Dar atunci cum se aplica in practic prevederile art 6 >1 alin 2 care prevede ca : " Se excepteaza de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare persoanele prevazute la art.5 alin.(1) pct.IV si V, daca beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de prezenta lege sau daca se regasesc in situatiile prevazute la art.5 alin.(1) pct.I,II si III. ??Adica sunt obligat sa platesc dar nu sunt obligat sa depun decalratie? Cum se coreleaza art 6 indice 1 alin 2 cu punctul 10 din Ordinul 1019 care defineste venitul brut :"Prin sintagma venit brut realizat lunar se intelege totalitatea veniturilor in bani sau in natura indiferent de fondurile din care acestea se achita,realizate de asiguratii care se afla in una sau mai multe dintre situatiile de la art.5 alin (1) pct.I si II din lege.In venitul brut realizat de aceste categorii de persoane sunt incluse si acele venituri in bani sau in natura care sunt obtinute ca urmare a unor activitati remunerate,in folosul unor entitati ,altele decat angajatorul/angajatorii la care se deruleaza activitatea de baza." ?
Este foarte clar. " Se excepteaza de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare persoanele prevazute la art.5 alin.(1) pct IV daca beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de prezenta lege sau daca se regasesc in situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I, II si III. "- adica daca au incheiat CIM cu o alta unitate.Declaratia de asigurare nu este una si aceeasi cu declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, pe care aveti obligatia sa o depuneti lunar la Casa judeteana de pensii.Deci, atat unitatea la care sunt angajati cu CIM cenzorii dvs, cat si dvs. ( SA-ul ) trebuie sa calculati si sa retineti CAS-ul si sa depuneti declaratia nominala a asiguratilor. Articolul din lege se refera la situatia in care cenzorii dvs. nu erau incadrati cu CIM la o alta unitate, atunci ei aveau obligatia sa incheie cu casa de pensii un contract de asigurare. In momentul in care se angajau trebuiau sa se duca la casa de pensii si sa dea acea declaratie de asigurare prin care anuntau ca s-au incadrat cu CIM.
Acuma "vad" legatura: punctul 10 din Normele de aplicare prevede obligatia depunerii declaratiei de asigurare pentru persoanele care se gasesc in una sau mai multe dintre situatiile enumerate la art 5 alin 1 pct.IV din legea 19/2000 iar noul aliniat 6 indice 1 la aliniatul 2 ii exonereaza pe aceeiasi de acea obligatie de a depune declaratia de asigurare daca de exemplu au incheiat contract de munca la alta unitate.Deci declaratia nominala nu are legtura cu cea de asigurare iar contributia trebuie platita de ambii: si de Sa-ul care are cenzorii si de cealalta firma la care cenzorul are contract de munca in baza articolului care defineste venitul brut (la care "m-au expediat " cei de la CJP) ? P.S Multumesc pt lamurire. Incep sa devin f. neincrezatoare deoarece acest sfat (de a nu plati pt cenzori contributia la pensii in baza acelui aliniat 2 al art 6 indice 1) l-am primit de la cineva f. priceput in ale contabilitatii. Doar ca e f. greu si " time consuming" in hatisul legislativ sa gasesti calea cea dreapta de unul singur

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu