luni, 14 martie 2011

Calcule –avantaje in natura

Prezint cateva aspecte legate de modul in care se pot reflecta avantajele in natura in calculul salarial.
Presupunem ca avem un angajat cu un salariu brut de 3.500 ron. Angajatul beneficiaza de o masa calda pe zi care se factureaza la sfarsit de luna de catre agentul de catering si pe care firma o recunoaste ca si avantaj in natura. Valoare avantajului in natura este 500 ron, incluzand TVA-ul.

Aceasta inseamna ca in venitul brut se vor cumula si cei 500 ron ajungandu-se la suma de 4000 ron.

Fond de salarii : 4000 ron
CAS 9,5% = 380 ron
CASS 5,5% = 220 ron
Somaj 0,5% = 20 ron
Baza de calcul pentru impozit = 3.380 ron
Impozit 16% = 541 ron
Retinere avantaj in natura =500 ron
Venit net = 3.380 – 541 – 500 ron = 2.339 ron
factura de catering se poate inregistra pe contul 4282 Alte creante in legatura cu personalul dupa care soldul se stinge o data cu inregistrarea salariilor astfel:

421 Personal salarii datorate = % 4.000
4372 Contributia personalului la fondul de somaj 20
4314 Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate 220
4312 Contributia personalului la asigurarile sociale 380
444 Impozitul pe venituri de natura salariilor 541
4282 Alte creante in legatura cu personalul 500
Acesta este un exemplu foarte simplu care reflecta principiul prin care se inregistreaza avantajul in natura.

Practic angajatului i se majoreaza venitul brutul cu valoarea avantajului, in acest fel retinandu-i-se taxele aferente acestei valori , dupa care i se diminueaza venitul net tot cu intreaga valoare a avantajului in natura.

In final, cheltuiala de catering se va reflecta in contul 641 Cheltuieli cu salariile personalului.
Problema avantajelor in natura se pune tot mai stringent ca urmare a extinderii pachetului salarial oferit de angajatori. Acesta poate cuprinde pe langa sume in bani, si bunuri si servicii suportate de angajator, dar utilizate pentru nevoile personale ale angajatorului. Chiar daca echivalentul in bani al acestor prestatii se asimileaza veniturilor de natura salariala, nu este posibil ca suma in bani primita sa fie sub valoarea salariului minim garantat pe tara.

Astfel de avantaje pot include:

– acordarea de servicii de servire a mesei (de ex. cazul cantinei operate de unitate);

- utilizarea masinilor din gestiunea unitatii numai in interes personal sau partial in interes personal;

- utilizarea telefonului total/partial in interes personal;

- locuinta utilizata in interes personal precum si cheltuielile de intretinere aferente acesteia;

- asigurare medicala pentru membrii familiei, asigurari de viata, etc.

Exista o categorie de cheltuieli cu care avantajele in natura sunt usor confundabile- cheltuielile sociale, care, potrivit Codului Fiscal (art 21.(3).c), sunt deductibile in limita a 2% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului. Acestea sunt : ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru înmormântare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile si protezele, precum si cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor activitati sau unitati aflate în administrarea contribuabililor; gradinite, crese, servicii de sanatate acordate în cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pâna la internarea într-o unitate sanitara, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti, precum si pentru scolile pe care le au sub patronaj. În cadrul acestei limite, pot fi deduse si cheltuielile reprezentând: tichete de cresa acordate de angajator în conformitate cu legislatia în vigoare, cadouri în bani sau în natura oferite copiilor minori si salariatilor, cadouri în bani sau în natura acordate salariatelor, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariatii care au suferit pierderi în gospodarie si contributia la fondurile de interventie ale asociatiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament.

Este foarte important sa se evite confuzia intre cheltuielile sociale si avantajele in natura intrucat modul de impozitare difera semnificativ. In timp ce cheltuielile sociale sunt deductibile in limita celor doua procente din cheltuielile cu salariile personalului , restul fiind supuse unei cote de impozitare de 16 %, avantajele in natura suporta taxare atat in ce priveste angajatorul cat si in ce priveste angajatul – prin majorarea bazei de calcul a contributiilor salariale.

Daca pachetul salarial contine si astfel de avantaje in natura este bine ca angajatul sa fie imformat de aceste aspecte fiscale, intrucat poate fi pus in fata situatiei de a incasa o suma mai mica decat salariul net comunicat la angajare.

De exemplu, se comunica angajatului un salariu brut de 3.500 RON. Acesta corespunde unui salariu net de 2.484,3 RON tinand cont de cotele de obligatii valabile din iulie 2008 (CAS 9.5%, sanatate 5,5%, somaj 0,5%, impozit pe venitul din salarii 16%). Presupunem ca se acorda o masa calda pe zi cu valoarea de 10 ron pe zi, conform contractului incheiat de angajatorul cu operatorul cantinei si un consum de 20 de portii/ luna. Aceasta inseamna ca se majoreaza venitul brut cu 200 RON, ceea ce conduce la suma de 3.700 RON. Dupa retinerea cotelor de contributii si a contravalorii avantajului in natura se ajunge la un venit net de 2426,3 RON. Desigur, in acest caz suma nu este semnificativa, dar in cazul cumularii mai multor astfel de beneficii si in cazul in care sumele acordate in bani sunt mici diferenta nu este deloc neglijabila.

2 comentarii:

  1. multumim si felicitari pentru prezentare
    este destul de greu de gasit o referinta ok pe net

    RăspundețiȘtergere
  2. am drepturi in natura impozitate 168.3 ce inseamna asta?

    RăspundețiȘtergere