luni, 14 martie 2011

Calculul, retinerea si virarea contributiilor sociale

Persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira lunar contributiile de asigurari sociale obligatorii.

Sub aspectul calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, platitorul de venit este asimilat angajatorului.

Cotele de contributii sociale obligatorii sunt urmatoarele:

a) pentru contributia de asigurari sociale:

a1) 31,3% pentru conditii normale de munca, din care, 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator;

a2) 36,3% pentru conditii deosebite de munca, din care, 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator;

a3) 41,3% pentru conditii speciale de munca, din care, 10,5% pentru contributia individuala si 30,8% pentru contributia datorata de angajator;

b) pentru contributia de asigurari sociale de sanatate:

b1) 5,5% pentru contributia individuala;

b2) 5,2% pentru contributia datorata de angajator;

c) 0,85% pentru contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;

d) pentru contributia la bugetul asigurarilor de somaj:

d1) 0,5% pentru contributia individuala;

d2) 0,5% pentru contributia datorata de angajator;

e) 0,15% – 0,85% pentru contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, diferentiata în functie de clasa de risc, conform legii, datorata de angajator;

f) 0,25% pentru contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de angajator.

Cotele prevazute anterior se pot modifica prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si prin legea bugetului de stat, dupa caz, cu exceptia cotei contributiei de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale în cazul somerilor, prevazuta la art. 2966, care se suporta integral din bugetul asigurarilor pentru somaj si se datoreaza pe toata durata efectuarii practicii profesionale în cadrul cursurilor organizate potrivit legii, conform prevederilor art. 80 alin. (2) din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata.

Calculul contributiilor sociale individuale se realizeaza prin aplicarea cotelor prevazute anterior asupra bazei lunare de calcul .

În cazul în care din calcul rezulta o baza de calcul mai mare decât valoarea a de 5 ori câstigul salarial mediu brut, cota contributiei individuale de asigurari sociale se va aplica asupra echivalentului a de 5 ori câstigul salarial mediu brut, pe fiecare loc de realizare al venitului.

Contributiile sociale individuale se retin si se vireaza la bugetele si fondurile carora le apartin pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza, împreuna cu contributia angajatorului sau a persoanelor asimilate angajatorului datorata potrivit legii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu