joi, 18 iunie 2009

Cand se acorda concediu platit de 10 zile pentru formarea profesionala?

18 Iunie 2009Autor: drd. Ana Cioriciu Stefanescu


" Intrebarea cititorului: "Pentru sustinerea lucrarii de licenta pot beneficia de concediul de studii platit de 10 zile pentru formare profesionala tinand cont ca facultatea absolvita este in domeniul in care lucrez?""


Raspuns:


Potrivit art. 152 alin. (1) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, “in cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore”.
In acest sens precizam ca, potrivit art. 190 alin. (1) din acelasi cod, angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.

Alin (2) al aceluiasi articol dispune ca se suporta de catre angajatori cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala, in conditiile de mai sus.
Deci, daca angajatorul nu a asigurat formare profesionala pentru dumneavoastra, este obligat sa va acorde concediul de studii platit de 10 zile lucratoare. Nu are relevanta daca facultatea absolvita este in domeniul in care lucrati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu