miercuri, 24 iunie 2009

Concediul fara plata pentru interese personale vs. indemnizatia de soma

24 Iunie 2009Autor: drd. Ana Cioriciu Stefanescu
" Intrebarea cititorului: "Perioada de concediu fara plata pentru interese personale afecteaza dreptul la indemnizatia de somaj?" "

Raspuns:

Potrivit art. 5 pct. V din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, stagiul de cotizare reprezinta perioada in care s-a platit contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat.

Angajatorii au obligatia de a retine si de a vira lunar contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, a carei cota se aplica asupra bazei lunare de calcul, reprezentata de venitul brut realizat lunar, pentru salariatii lor.

Intrucat pe perioada concediului fara plata pentru interese personale, nu se platesc contributiile de mai sus (contractul fiind suspendat) aceasta perioada nu se ia in considerare pentru stagiul de cotizare.

In conformitate cu art. 35 alin. (1) din aceeasi lege, pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia suspendarii pentru incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizata inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu