joi, 4 iunie 2009

O noua baza de calcul al contributiilor la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale

4 Iunie 2009
Autor: Taxeimpozite.ro

" Guvernul a modificat, prin Hotararea nr. 630/2009, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, aprobate prin HG nr. 1850/2006."

La elaborarea actului normativ au fost avute in vedere si prevederile OUG nr. 226/2008 privind unele masuri financiar-bugetare, potrivit carora pentru anul 2009, incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2009, contributia datorata de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj este de 0,5% si contributia datorata de angajator la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale este de 0,25%.

Potrivit HG nr. 630/2009, cota contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale datorata de angajatori se va aplica asupra sumei veniturilor care constituie, potrivit prevederilor legale, baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca.

Pana in prezent, cota contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale datorata de angajatori se aplica asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de salariatii incadrati in temeiul unui contract individual de munca.

Prevederile legale au in vedere salariatii incadrati cu contract individual de munca incheiat cu norma intreaga sau cu timp partial sau a unui contract de munca la domiciliu, contract de munca temporara sau contract de ucenicie la locul de munca, indiferent de durata acestora, inclusiv salariatii care cumuleaza pensia cu salariul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu