luni, 8 noiembrie 2010

Concediu fara plata pentru interese personale. Documente

R odica Mantescu, valabil la 05-Nov-2010

Intrebare: Avem o salariata care solicita concediu fara plata pe o perioada de 3 luni pentru rezolvarea unor probleme familiale.Cum este legal sa procedam?Trebuie sa facem decizie de suspendare a contractului?Sau ii aprobam cererea si atat.Va multumesc anticipat.

Pune si tu o intrebare si primeste un Raspuns

Pentru Detalii CLICK AICI

Raspuns: Conform dispozitiilor art. 54 din Codul muncii, cazurile de suspendare a contractului individual de munca, prin acordul partilor, sunt:

a) concediul fara plata pentru studii;

b) concediu fara plata pentru interese personale.

Asadar, pe durata concediului fara plata pentru interese personale, contractul individual de munca se suspenda. Existenta acestui caz de suspendare, presupune acordul ambelor parti, angajat si angajator, acord ce trebuie exprimat in scris.

Acordul salariatului este exprimat prin insasi cererea de acordare a concediului fara plata iar acordul angjatorului, prin rezolutia data cererii salariatului.

Legislatia muncii nu cuprinde reglementari procedurale privind suspendarea contractului individual de munca.

Astfel, desi nu este obligatoriu, in practica este util sa se intocmeasca o decizie prin care angajatorul dispune suspendarea raporturilor de munca la cererea salariatului. In acest fel se pot face inscrierile cerute de lege in carnetul de munca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu