vineri, 26 noiembrie 2010

Munca in ture. Orele suplimentare

Intrebare:
1. In octombrie 2010 au fost 21 zile lucratoare, adica 168 ore. Un angajat care lucreaza in ture a venit la serviciu astfel: 200 ore in luna octombrie, din care 79 ore sambata si duminica. Intrebare: cum se impart cele 200 de ore, 168 regie, 32 suplimentare si 79 sambata-duminica sau 168 regie, 32 suplimentare si 47 sambata-duminica ( 79-32=47 )?

2. Orele suplimentare care rezulta din sambete si duminici se calculeaza si la ore suplimentare si la ore de sambata si duminica sau doar la ore suplimentare? Adica din 200 ore, 32 sunt sambata-duminica, dar si suplimentare, cum se calculeaza?

Pune si tu o intrebare Specialistilor in Legislatia Muncii
Detalii Click Aici

Raspuns:
Conform art. 10 alin. (7) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national, la locurile de munca unde, datorita specificului activitatii, nu exista posibilitatea incadrarii in durata normala a timpului zilnic de lucru, se pot stabili forme specifice de organizare a acestuia, dupa caz, in tura, tura continua,turnus, program fractionat.
Art. 117 alin. (1) din Codul muncii prevede ca munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 109 (peste 40 de ore), este considerata munca suplimentara.

Aceasta regula se aplica si in situatia in care datorita specificului activitatii munca este organizata in tura, tura continua, turnus, program fractionat.

Posibilitatea existentei undei durate zilnice a timpului de munca mai mare de 8 ore este prevazuta de art.112 din Codul muncii. Atunci cand aceasta durata este de 12 ore trebuie sa urmeze o perioada de repaus de 24 de ore.

Asadar, in cazul in care, datorita specificului activitatii, programul de lucru este astfel stabilit incat durate zilei de munca este mai mare de 8 ore, timpul de lucru in celelalte zile lucratoare trebuie sa fie stabilit fara a se depasi, conform ar. 110 alin.(2) din Codul muncii, 40 de ore pe saptamana.

Munca prestata de salariat la solicitarea angajatorului in afara duratei programului normal de lucru respectiv de 40 de ore pe saptamana, reprezinta ore suplimentare.
In cazul formelor specifice de organizare a timpului de lucru(tura, tura continua,turnus, program fractionat) nu constituie ore suplimentare orele care depasesc durata legala zilnica a timpului de munca (de 8 ore) in cadrul programului de lucru saptamanal de 40 de ore. Insa, orele care depasesc programul de lucru saptamanal de 40 de ore sunt ore suplimentare.

Dispozitiile legale referitoare la munca suplimentara prevazute de Codul muncii si de contractele colective de munca nu se confunda cu dispozitiile legale referitoare la munca in zilele de repaus saptamanal.

Cu privire la repausul saptamanal, art.132 din Codul muncii stabileste ca acesta se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

In doua ipoteze - pericolul de a se prejudicia intresul public sau pericolul de a se periclita desfasurarea normala a activitatii-conform art.132 alin.(2) din Codul muncii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern.

In aceasta situatie, salariatii beneficiaza de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca(art.132 alin.3).
In plus, art. 132 alin.(4) stabileste ca, in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2) respectiv, dublul sporului de 100 % din salariu de baza.

In concluzie, chiar daca in anumite conditii, repausul saptamanal se poate acorda si in alte zile decat sambata si duminica, acordarea sa este intotdeauna obligatorie.
Astfel, salariatilor trebuie sa li se acorde saptamanal doua zile libere. Daca aceste zile nu sunt acordate sambata si duminica, salariatii au dreptul la un spor stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Numai in situatia de exceptie stabilita de art. 132 alin.(4) zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.

Orele in care salariatul presteaza munca in afara duratei programului normal de lucru respectiv de 40 de ore pe saptamana, reprezinta ore suplimentare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu