luni, 28 septembrie 2009

Clauza de confidentialitate

28 Septembrie 2009Autor: drd. Ana Cioriciu Stefanescu
" Prin clauza de confidentialitate, potrivit art. 26 alin. (1) din Codul muncii[1], partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca."




Reglementarea clauzei de confidentialitate se justifica prin aceea ca partile, cu ocazia incheierii si apoi a executarii contractului, iau cunostinta despre date si informatii provenind de la fiecare dintre ele. Unele dintre acestea au, evident, un caracter confidential. Pentru a-si proteja reciproc interesele, partile pot negocia si introduce in contractul lor o atare clauza. De altfel, in art. 17 alin. (5) din acelasi Cod, se prevede ca, referitor la informatiile furnizate salariatului, prealabil incheierii contractului individual de munca, intre parti poate interveni un contract de confidentialitate. Un astfel de contract se „prelungeste” dupa nasterea raportului juridic de munca prin clauza de confidentialitate2.

Sanctiunea care se aplica in caz de nerespectare a obligatiei asumate de oricare dintre parti consta in plata de daune-interese. Aceasta presupune ca cel vatamat (angajatorul sau salariatul) sa sesizeze instanta competenta, sa probeze existenta clauzei, lezarea dreptului sau si producerea pagubei.
Desigur ca incalcarea obligatiei asumate prin contractul individual de munca poate determina si raspunderea disciplinara a salariatului vinovat.
Din redactarea art. 26 alin. (1) din Cod rezulta ca inserarea clauzei in contract produce efecte pentru ambele parti, inclusiv pentru angajator. Angajatorul este tinut conform art. 40 alin. (2) lit. i „sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor", dar - ca si in cazul salariatilor - prin clauza de confidentialitate acestuia ii revine o obligatie cu un continut mai larg in comparatie cu cea restransa care vizeaza doar informatiile de ordin personal.
Clauza de confidentialitate este admisibila in contractul individual de munca, chiar daca libertatea de exprimare a salariatului (ca si a oricarui alt cetatean) este garantata. Exercitiul drepturilor si libertatilor constitutionale trebuie sa se faca fara sa se incalce drepturile si libertatile celorlalti” (respectiv, in cazul de fata, ale angajatorului).
Incalcarea clauzei de confidentialitate de catre oricare dintre parti atrage, potrivit art. 26 alin. (2) din Codul muncii, obligarea, celui in culpa la plata de daune-interese. Evident, cu toate ca textul nu precizeaza expres, daunele-interese se datoreaza corespunzator prejudiciului produs (cu vinovatie), prin incalcarea clauzei, celeilalte parti.


_______
NOTE:
1 Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003), modificata si completata ulterior.
2 Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editura Universul juridic, Bucuresti, 2009, Editia a III-a, p. 409.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu