miercuri, 30 septembrie 2009

Limitari si posibilitati de cumul pentru beneficiarii pensiei anticipate sau pensiei anticipate partiale

30 Septembrie 2009Autor: drd. Ana Cioriciu Stefanescu


" Potrivit art. 92 alin. (1) lit. b) coroborat cu art. 5 alin. (1) pct. I si II. din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale[1], plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale: "

1. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau act de numire in functie;
2. desfasoara activitati in functii elective, find numit in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului;
3. devine membru cooperator intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, avand drepturi si obligatii asimilate salariatilor sau functionarilor publici.

In temeiul art. 96 din aceeasi lege, beneficiarul dreptului de pensie este obligat sa comunice casei teritoriale de pensii orice modificare privind conditiile de acordare si de plata a pensiei, in termen de 15 zile de la aparitia acesteia, inclusiv ca se afla in situatiile care conduc la suspendarea pensiei.

Deci pensiile primite in cele trei situatii situatiile prezentate mai sus reprezinta sume primite necuvenit.

Astfel ca:
1. pentru neindeplinirea obligatiei de mai sus – care constituie contraventie conform art. 148 lit. g) din Legea nr. 19/2000 - , persoanele pot fi sanctionate contraventional cu amenda de la 300 lei (RON) la 600 lei (RON), conform art. 149 lit. a) din legea mentionata;
2. sumele platite necuvenit vor putea fi recuperate de la beneficiari in baza deciziei casei teritoriale de pensii de pensii, care constituie titlu executoriu, in termenul de prescriptie de 3 ani, conform art. 187 din aceeasi lege.

Sumele ramase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedati nu se mai urmaresc.

Atragem atentia ca prevederile art. 92 alin. (1) lit. b) coroborate cu art. 5 alin. (1) pct. I si II. din Legea nr. 19/2000 sunt de stricta interpretare, neputandu-se extrapola altor situatii.

Deci, per a contrario, beneficiarii unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale vor putea sa cumuleze asemenea drepturi cu veniturile profesioanale realizate ca:
1. asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
2. administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
3. membrii ai asociatiei familiale;
4. persoane autorizate sa desfasoare activitati independente – sub forma de fapte de comert sau fapte de natura civila;
5. persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora.

______
1Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 140 din 01.04.2000, modificata si completata ulterior.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu