joi, 17 septembrie 2009

Concediu Medical -Certificat Medical

Ce si cum puteti verifica in privinta concediilor medicale

De la 1 ianuarie 2010, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, intentioneaza sa introduca un sistem de verificare a angajatilor care beneficiaza de concediu medical.
Astfel, se va considera ca persoanele aflate in concediu de boala sunt fie internate intr-un spital, si atunci apar in evidenta unitatii medicale, fie sunt bolnave la domiciliu si politia va verifica acest lucru.
Angajatul care, pe durata concediului de boala, nu este gasit acasa de politist va primi o amenda, iar concediul medical va fi anulat.
Daca si cum se va implementa acest procedeu, ramane de vazut. Ce puteti face insa acum daca suspectati ca este ceva in neregula in cazul concediului medical pentru unul dintre salariatii dvs.?
Pentru a limita acordarea abuziva a concediilor medicale puteti solicita controlul modului de aplicare a concediilor medicale si al eliberarii certificatelor de concediu medical.
Totodata, puteti refuza la plata certificate medicale prezentate pentru motivele justificate prevazute de normele de aplicare ale O.U.G. nr. 158/2005.
Controlul modului de acordare a concediilor medicale si al eliberarii certificatelor de concediu medical se realizeaza de catre echipe din cadrul serviciilor specializate ale caselor teritoriale de asigurari de sanatate si ale CNAS impreuna cu reprezentanti ai directiilor de sanatate publica, precum si ai serviciilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii.
Controlul se realizeaza ca urmare a sesizarii casei teritoriale de sanatate de catre platitor, precum si prin sondaj la initiativa autoritatilor abilitate sa realizeze controlul si poate atrage raspunderea contraventionala si disciplinara a medicului emitent.
Concediul medical (concediul pentru incapacitate temporara de munca) este unul din drepturile de asigurari sociale recunoscute asiguratilor pentru care se achita contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, pentru situatiile cand, din motive care tin de starea de sanatate precara, acestia sunt impiedicati sa presteze activitate in folosul angajatorului.
Certificatul de concediu medical este actul legal care dovedeste incapacitatea temporara de munca a persoanei asigurate sau starea de sanatate a copilului aflat in intretinerea acesteia, in vederea acordarii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate.
Atentie! Calculul si plata eronata ale indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se pedepseste cu amenda contraventionala de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu