Importanta regulamentului intern
23 Septembrie 2009Autor: drd. Ana Cioriciu Stefanescu
" Regulamentul intern constituie un izvor specific al dreptului muncii, avand un rol de seama pentru activitatea oricarui angajator[1]. "
El reprezinta actul intern2 al acestuia, creat in baza prerogativei de stabilire a organizarii si functionarii unitatii, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, conform art. 257 din Codul muncii3.
Importanta regulamentului intern decurge din continutul dispozitiilor pe care trebuie sa le cuprinda.
Potrivit art. 258 din Codul muncii, acesta cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
a) reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
c) drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
d) procedura de solutionare a cererilor sau reclamatiilor individuale ale salariatilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinara;
h) modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice.
Art. 13 alin. (1) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/20064 precizeaza ca si orele de incepere si terminare a programului de lucru trebuie sa fie stabilite prin regulamentul intern.
Regulamentului intern poate sa contina si alte dispozitii decat cele precizate in textele citate mai sus; conditia este insa ca acestea sa nu contravina legii, in sens larg5.
Esential si strict necesar de inscris este determinarea (indicarea) unor drepturi si obligatii specifice (ale salariatilor si angajatorului), care fie ca figureaza in art. 39-40 din Codul muncii, dar, fata de caracterul general al acestor texte, impun o serie de concretizari, completari etc., generate de particularitatile unitatii, politica manageriala a angajatorului etc., fie ca nu sunt indicate de art. 39-40 dar, pentru identitate de ratiune, este necesara includerea lor in regulamentul intern6.
Recomandam ca in regulamentul intern sa se reia toate prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii. In plus trebuie stabilite si instiintate prin regulamentul intern masurile luate pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca a salariatelor gravide si/sau mamelor lauze sau care alapteaza. Neindeplinirea acestor obligatii constituie contraventie si se sanctioneza, cu amenda de la 2500 lei la 5000 lei. 7
De asemenea, pentru stabilirea regulilor privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii trebuie avute in vedere prevederile art. 5 din Cocul muncii, ale Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare8, precum si ale Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati9. In acest sens mentionam ca, de exemplu, conform art. 46 alin. (1) coroborat cu art. 12 din ultimul act normativ constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 1.500 lei la 15.000 lei, neindeplinirea de catre angajator a obligatiei de a prevedea in regulamentele interne ale unitatilor sanctiuni disciplinare, in conditiile prevazute de lege, pentru angajatii care incalca demnitatea personala a altor angajati prin crearea de medii degradante, de intimidare, de ostilitate, de umilire sau ofensatoare, prin actiuni de discriminare asa cum sunt ele definite prin lege, precum si a obligatiei de a asigura informarea tuturor angajatilor cu privire la interzicerea hartuirii si a hartuirii sexuale la locul de munca, inclusiv prin afisarea in locuri vizibile a prevederilor regulamentelor interne ale unitatilor pentru prevenirea oricarui act de discriminare bazat pe criteriul de sex. Recomandam sa se acorde atentie deosebita si aspectelor care tin de hartuirea morala la locul de munca, demnitatea in munca, viata privata a salariatulu10.
Legat de reguIile referitoare la disciplina muncii in unitate si la procedura disciplinara, este necesar a se dezvolta prevederile generice ale art. 267 alin. (2) din Codul muncii, precizandu-se, in amanunt, modul cum urmeaza exact sa se realizeze cercetarea disciplinara prealabila, cine sunt persoanele imputernicite sa o efectueze, in ce termen, cum trebuie elaborat referatul (procesul-verbal etc.) ce cuprind concluziile cercetarii intreprinse.11
Cu privire la procedura de solutionare a cererilor sau reclamatiilor individuale ale salariatilor, s-a aratat12 ca cel mai adesea, in regulamentul intern sunt reglementate detaliat:
a) organul caruia i se pot adresa plangeri, contestatii sau solicitari de catre salariati;
b) procedura dupa care acestea vor fi solutionate;
c) caile de atac a hotararii acestor organe, la diferite nivele ierarhice, corespunzatoare structurii interne a unitatii.
O atare procedura interna nu va putea lipsi salariatii de accesul la justitie, dar va putea elimina sau limita starile de tensiune in colectiv13.
Astfel, in regulamentul intern se va putea prevedea procedura de solutionare nu numai a „conflictelor de munca", in intelesul art. 248 alin. (1) Codul muncii sau al art. 3 din Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca14, ci si a altor stari de tensiune din cadrul organizatiei, declansate15:
a) intre salariati aflati pe pozitii ierarhice similare, care activeaza in acelasi compartiment de lucru;
b) intre salariati care presteaza activitate in compartimente de lucru diferite;
c) intre salariati aflati in raport de subordonare (de exemplu, intre muncitor si maistru; intre contabil si contabilul sef etc.).
Daca cererile sau reclamatiile salariatilor vizeaza insusi continutul regulamentului intern, acestia (sau oricare dintre ei) se vor adresa angajatorului, in temeiul art. 261 din Codul muncii, solicitand modificarea dispozitiei respective; in acest sens, regulamentul intern va prevedea16:
a) obligatia angajatorului de a informa salariatii cu privire la continutul regulamentului intern, potrivit art. 259 alin. (2) Codul muncii;
b) modalitatile de indeplinire a acestei obligatii;
c) dreptul salariatilor de a sesiza angajatorul cu privire la incalcarea unor drepturi prin regulamentul intern, potrivit art. 261 alin. (1) Codul muncii;
d) termenul in care salariatii pot contesta angajatorului dispozitii cuprinse in regulamentul intern;
e) persoana sau organul caruia i se va adresa contestatia;
f) forma contestatiei (scrisa, cu mentionarea expresa a dispozitiei contestate, a motivelor contestarii, a drepturilor considerate incalcate prin dispozitia respectiva din regulamentul intern);
g) termenul de solutionare si comunicare a contestatiei;
h) dreptul salariatului de a sesiza instanta judecatoreasca, in termen de 30 de zile de la data comunicarii modului de solutionare a contestatiei, potrivit art. 261 alin. (2) Codul muncii."
Iata deci importanta majora pentru desfasurarea raporturilor de munca!
0
--------------------------------------------------------------------------------
1 Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editia a III-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2007, p. 45.
2 Ion Traian Stefanescu, Tratat de dreptul muncii, Editura Wolters Kluwer, Bucuresti, 2007, p. 45.
3 Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 05.02.2003), modificata si completata ulterior.
4 Publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea V, nr. 5 din 29.01.2007, modificat si completat ulterior.
5 Alexandru Ticlea (coordonator), Daniela Diko, Leontina Dutescu, Laura Georgescu, Mara Ioan, Aurelia Popa (colaboratori), Codul muncii – comentat si adnotat cu legislatie, doctrina si jurisprudenta, vol II, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2008, p. 384.
6 Ibidem, p. 384.
7 A se vedea art. 18, art. 26 alin. (1) si art. 27 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 195 din 26.03.2003, modificata ulterior).
8 Republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 99 din 08.02.2007.
9 Republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 150 din 01.03.2007.
10 A se vedea pentru detalii Costel Gilca, Hartuirea morala la locul de munca, in “Revista romana de dreptul muncii” nr. 2/2005, p. 101-106; Ana Cioriciu Stefanescu, Unele aspecte privind hartuirea morala a salariatilor, pe www.Contractdemunca.ro
11 Alexandru Ticlea (coordonator), D. Diko, L. Dutescu, L. Georgescu, M. Ioan, A. Popa, op. cit., p. 384.
A se vedea tema din suportul de curs referitoare la cercetarea disciplinara.
12 Raluca Dimitriu, Legea privind solutionarea conflictelor de munca. Comentarii explicatii, Editura C. H. Beck, Bucuresti, 2007, p. 22.
13 Ibidem, p. 23.
14 Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 582 din 29.11.1999, modificata ulterior.
15 Ralua Dimitriu, op. cit. p. 23.
16Ibidem.
miercuri, 23 septembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu