marți, 22 septembrie 2009

clauza de timp liber

Clauza de restrictie a timpului liber
22 Septembrie 2009Autor: drd. Ana Cioriciu Stefanescu


" Potrivit art. 20 alin. (2) din Codul muncii[1], sunt considerate clauze specifice, fara ca enumerarea sa fie limitativa, urmatoarele: "


--------------------------------------------------------------------------------

Print YM Articol interesant (7)

--------------------------------------------------------------------------------



a) clauza cu privire la formarea profesionala;
b) clauza de neconcurenta;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidentialitate.

Prin urmare, partile pot introduce alte clauze in contractul individual de munca. Una dintre acestea este clauza de restrictie a timpului liber.
Prin intermediul acestei clauze, salariatul se obliga ca in timpul sau liber, o anumita perioada, sa raspunda operativ convocarii si sa se prezinte la locul de munca in termenul convenit pentru a indeplini o anumita sarcina de serviciu. In schimbul acestei obligatii, angajatorul poate plati un spor la salariu sau compensa perioada respectiva cu timp liber corespunzator etc.
In mod normal, salariatului ii revine obligatia mentionata, fie pe o perioada indelungata, fie intr-o anumita perioada, caz in care trebuie anuntat din timp (de catre angajator). In cadrul clauzei trebuie precizata clar modalitatea in care salariatul va fi convocat - prin telefon, email etc. – si termenul maxim in care trebuie sa se prezinte la locul de munca, neprezentarea putand fi sanctionata disciplinar chiar, in conditiile legii.
Pentru ca poate fi chemat la lucru oricand, salariatul dispune de un salariu majorat, un anumit spor. Evident, sunt posibile si alte modalitati de cointeresare a salariatului. Acordarea salariului majorat sau a sporului la salariu nu este incompatibila cu plata orelor suplimentare!
In practica, o astfel de clauza este cuprinsa, indeosebi, in contractele individuale de munca ale unor salariati a caror pregatire de inalta calificare permite interventia lor eficienta in situatii deosebite (avarii, incendii, calamitati s.a.).2



_________

1 Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003), modificata si completata ulterior.
2 Ion Traian Stefanescu, Tratat de dreptul muncii, Editura Wolters Kluwer, Bucuresti, 2007, p. 291.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu