luni, 4 februarie 2013

Indemnizatie crestere copil venituri din PFA

Cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului in situatia unui PFA, care nu are si calitatea de salariata si care urmeaza sa nasca in jur de 15 iunie 2013? Va multumesc. Expert Ioana Popa a raspuns la intrebare la 01 Feb. 2013 La fel ca in cazul oricarui alt beneficiar, cat timp ati realizat venituri in cele 12 luni si nu doar in o parte din ele, respectiv cat timp ati avut un venit lunar. Consultant georgeta ganea a raspuns la intrebare la 01 Feb. 2013 OUG 111 DIN 2010 Art 2 (2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR. ISR inseamna indicator social de referinta si este de 500 lei Art. 3 (1) Veniturile din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole prevăzute la art. 2 alin. (1) suntcele definite la art. 46,art. 55 alin. (1) şi (2) şi art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit. (2) Veniturile care se iau în considerare pentru stabilirea nivelului indemnizaţiei pentru creşterea copilului reprezintă, după caz: a) suma încasată de persoana îndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţă între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni şi a deducerii personale acordate pentru luna respectivă şI contribuţiile la fondurile de pensii facultative, precum şi cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă pentru veniturile din salarii, la locul unde se află funcţia de bază b) suma încasată de persoana îndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora, pentru veniturile obţinute în celelalte cazuri; c) suma încasată de persoana îndreptăţită, calculată potrivit

3 comentarii:

  1. Speta
    Am pfa din 29.05.2012 si contract individual de munca cu jumatate de norma din 7.06.2013
    Urmeaza sa nasc in iulie (termenul este 15 iulie).

    Intrebari:
    1. Pentru a beneficia de indemnizatie copilul trebuie sa se nasca dupa 29.06.2013? Daca doamne fereste se naste mai devreme nu am indeplinit 12 luni venit impozabil deci nu o sa beneficiez de indenmnizatie?

    2. Ma gandesc sa inchei contractul individual de munca pentru a nu fi obligata sa imi iau concediul postnala de 42 de zile. In cazul in care raman doar cu veniturile din PFA indemnizatia se calculeaza din momentul nasterii sau sunt obligata la un concediu postanal de 42 de zile? Daca sunt obligata cine plateste acest concediu? Pana in acest moment am platit de pe pfa cass si impozit.
    Concediul acesta postnatal de 42 de zile as vrea sa il evit, caci in conditiile in care raman cu carte de munca angajatorul imi va plati doar 150 lei ceva de genul (pt contract cu 2 ore) ceea ce este f putin iar pe pfa am venituri frumusele.

    3. Inteleg ca si tata este obligat sa isi ia o luna de concediu. poate sa fie prima luna dupa nastere si apoi sa imi eu dosarul pt indemnizatie copil?

    RăspundețiȘtergere
  2. 1.Da, trebuie sa aveti 12 luni distincte anterioare lunii in care se naste copilul, luni in care sa fi realizat venit impozabil, fie din PFA, incepand cu 05.2012, fie din PFA+ CIM, incepand cu luna 06.2013. Daca nu puteti dovedi ca ati realizat venit impozabil, nu indepliniti conditia de acceptare plata indemnizatie. Intai se valideaza respectarea conditiei de acordare si dupa aceea se calcuelaza cuantumul indemnizatiei de crestere copil.
    2.Concediul postnatal de 42 de zile este OBLIGATORIU pentru a fi aprobata plata indemnizatiei concediu crestere copil pana la 2 ani. Fara certificatul medical cod 08 de 42 de zile, adica acel concediul postnatal, nu se aproba dosarul de crestere copil 2 ani. Daca pentr veniturile din PFA ati fi platit, fie si retroactiv, contributia la FNUASS, veniturile din PFA ar fi constituit baza de calcul pentru certificatul medical cod 08, postnatalul obligatioriu de 42 de zile. Verificati la cas ade sanatate de care apartineti daca puteti incheia contract de asigurare FNUASS retroactiv sau macar pentru luna 06.2013, in scopul obtinerii unei baze de calcul consistente pentru concediul medical postnatal. Plata acestui concediu o face angaajtorul pentru suma de pe contractul cu timp partial si casa de asigurari de sanatate, pentru veniturile din pfa, daca ati fi platit contributie FNUASS la veniturile realizate ca pfa. Nu puteti evita concediul paternal daca doriti sa faceti dosar pt indemnizatie concediu crestere copil.
    3.Tatal isi poate lua doar ultima luna din perioada pentru care mama a optat sa stea in crestere copil. Procedura este : mama revine la munca sau isi reia activitatea independenta, anunta la Directia Plati Sociale, verificati aici : http://www.prestatiisociale.ro/.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara.

    Am o nelamurire: la dosarul de indemnizatie (sunt PFA, am realizat venituri in ultimele 12 luni anterioare nasterii) se depune adeverinta de la Finante cu venitul estimat sau cu cel realizat efectiv? Eu am estimat in martie o suma modica, in realitate am avut incasari mai mari. Normal ca vreau indemnizatie in functie de realitate. Cumva se recalculeaza indemnizatia dupa incheierea anului fiscal?

    RăspundețiȘtergere