vineri, 15 octombrie 2010

Scutire plata contributie fond handicap

INTREBARI SI RASPUNSURI
In ce conditii o societate comerciale cu peste 50 de salariati poate fi scutita de la plata contributiei potrivit Legii nr. 448/2006?

Persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. In situatia in care nu angajeaza persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa achizitioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat, in conditiile prevazute la lit. a).

Achizitionarea produselor de la unitatile protejate poate fi partiala, existand posibilitatea platii doar a sumei neacoperite pana la cea stabilita potrivit Legii nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

In situatia in care operatorul economic achizitioneaza produse sau servicii de la unitati protejate autorizate potrivit legii, pe baza de parteneriat, in suma mai mica decat suma datorata bugetului de stat, operatorul economic va datora bugetului de stat diferenta de suma.

In situatia in care operatorul economic achizitioneaza produse sau servicii de la unitati protejate autorizate potrivit legii, pe baza de parteneriat, in suma mai mare decat suma datorata bugetului de stat in luna respectiva, operatorul economic nu datoreaza nicio suma bugetului de stat, iar diferenta in plus se reporteaza in luna urmatoare, in sensul diminuarii obligatiei de plata.

Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap introduce o exceptie de la prevederile alin. (3) lit. b) a art. 78 pentru unitatile protejate infiintate in cadrul organizatiilor persoanelor cu handicap care pot desfasura si activitati de vanzari/intermedieri, cu conditia ca minimum 75% din profitul obtinut sa fie destinat programelor de integrare socioprofesionala pentru persoanele cu handicap din organizatiile respective. Aceste unitati au obligatia prezentarii unui raport financiar la fiecare inceput de an, din care sa rezulte cum au fost utilizate fondurile obtinute prin activitatea comerciala.

In ceea ce priveste destinatia produselor achizitionate in situatia in care nu se angajeaza persoane cu handicap, legislatia in materie nu introduce nici o restrictie. Cerinta expresa mentionata mai sus prevazuta de art. 78 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 448/2006 este de achizitionare a produselor, societatea urmand sa dispuna neingradit de acestea.

Prin urmare, daca sunt achizitionate produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat, la nivelul reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, societatea nu este obligata la plata suma reprezentand acest cuantum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu