joi, 23 septembrie 2010

Modificarile la Codul Muncii: cine castiga si cine pierde? 23/09/2010

nuntul guvernantilor, cum ca vor sa modifice, pana in octombrie, legea de baza care reglementeaza relatiile de munca din Romania, a impartit societatea in doua. Pe de o parte, angajatorii, care sustin ca actuala legislatie din domeniu este rigida si ofera prea multe drepturi si privilegii salariatilor, pe de alta parte, angajatii, care se vad, dintr-o data, lipsiti de protectie si de posibilitatea de a-si negocia salariile si timpul de lucru. Cel mai intens dezbatute sunt propunerile de eliminare a contractului colectiv de munca la nivel national si conferirea unei puteri mai mari contractelor pe perioada determinata.

Desi in societatea romaneasca disputa pe modificarile la Codul Muncii i-a ridicat, din nou, pe angajati impotriva angajatorilor, reprezentantii Guvernului tac malc cand vine vorba despre un document de lucru pe care sa-l puna in dezbatere publica.
Premierul Emil Boc anunta recent ca Executivul intentioneaza sa-si asume, din nou, raspunderea in Parlament, in octombrie, pe doua legi importante, si anume Codul Social si Codul Muncii. Pana in prezent, insa, nu a fost elaborat un proiect care sa fie adus la cunostinta partenerilor sociali.


Codul muncii interpretat pentru angajatori! Detalii aici >>>


Desi acestia au negocieri continue cu Guvernul pe alte subiecte de extrema importanta, cum ar fi legea salarizarii bugetarilor sau concedierile de la stat, si cum pana in octombrie a mai ramas mai putin de o luna, sindicatele suspecteaza Executivul ca modifica legea in secret si ca se vor trezi cu ea in Parlament, fara dezabtere publica.

CE PROPUN PATRONATELE? Nemultumirile patronilor la adresa actualului Cod al Muncii nu sunt noi. Inca de la apartitie, in 2003, angajatorii s-au plans in continuu de rigiditatea acestuia si de faptul ca actul confera mult prea multe drepturi salariatilor (poate si pentru ca legea a fost elaborata in timpul mandatului ministrului Marian Sarbu, social-democrat desprins din randurile sindicatelor).

In conditiile in care, sustin patronii, un salariat care e lenes sau care greseste este foarte greu de dat afara, iar un proces depaseste frecvent un an si de cele mai multe ori angajatul are castig de cauza, angajatorii propun o serie de modificari care sa flexibilizeze relatiile de munca.

De exemplu, acestia cer eliminarea contractului colectiv de munca la nivel national sau chiar si al celui la nivel de ramura, negocierea urmand a se face la nivel de intreprindere sau pe regiune.

„Negocierea la nivel de intreprindere sau pe regiune ar fi mult mai realista. De ce sa existe un contract la nivel national care sa se aplice tuturor, in orice conditii? Nu poti sa dai acelasi salariu si la Vaslui si la Bucuresti, pentru ca cele doua regiuni nu sunt comparabile”, explica secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Parvan.

O alta propunere care a infuriat angajatii este extinderea termenului in care se pot incheia contracte pe perioada determinata. Acestia considera ca, in acest fel, vor fi la bunul plac al patronului, care ii poate da afara cand are chef, motiv pentru care, de teama, salariatii se vor transforma in scalvi si vor accepta toate conditiile impuse de patron.


Codul muncii interpretat pentru angajatori! Detalii aici >>>


Patronatele au, insa, explicatii pentru propunerea lor. “Piata muncii este in continua transformare, apar meserii noi cu atributii noi. De ce sa nu pot angaja cati oameni am nevoie pentru cat timp am nevoie? Aceasta modalitate ar fi si in beneficiul salariatului, pentru ca un program de lucru flexibil i-ar da posibilitatea sa-si gaseasca si alt loc de munca si sa castige mai mult”, spune Cristian Parvan.

Patronatele mai au in vedere si prelungirea perioadei de proba, aplicarea contractelor pe ramura doar partilor implicate in negociere, simplificarea procedurilor de concediere in cazul angajatilor care nu-si fac treaba sau flexibilizarea timpului de lucru.

CE SPUN SINDICATELE? Reprezentantii salariatilor au reactionat dur la propunerile mediului de afaceri referitoare la modificarea Codului Muncii si-i suspecteaza pe acestia ca nu vor decat sa-si transforme angajatii in oameni timorati, care sa se multumeasca cu salarii mici si care sa poata fi dati afara oricand.

“Patronii vor eliminarea a doua concepte care definesc relatiile dintre angajati si angajatori – contractul colectiv de munca si contractele pe perioada nedeterminata. Ceea ce ne duce cu gandul ca vor sa aiba salariati prost platiti si pe care sa-i poata concedia cum vor si cand vor. Contractul colectiv de munca fixeaza niste standarde minime, legate de salariul minim si de timpul sau conditiile de lucru, peste care niciun angajator din tara asta nu poate trece. De ce ar vrea eliminarea acestor standarde minime, daca n-ar vrea sa nu mai aiba nicio conditie impusa in stabilirea salariilor si a conditiilor de munca”, este de parere presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin.

Extinderea contractelor pe perioada determinata este, de asemenea, in opinia sindicatelor, o modalitate de a exploata angajatii.


Codul muncii interpretat pentru angajatori! Detalii aici >>>


“In prezent, Codul Muncii impune o perioada maxima de doi ani in care se poate incheia un astfel de contract in cazul unui salariat. Majorarea acestei perioade n-ar face decat ca patronul sa-si impuna propriile conditii legate de salariu sau conditiile de munca, iar salariatul sa le accepte din teama de a nu fi concediat, mai ales cand stie ca nu are unde sa-si gaseasca un alt loc de munca”, precizeaza Costin.

CE SPUNE GUVERNUL? Deocamdata reprezentantii Executivului nu spun nimic, ceea ce-i duce pe sindicalisti cu gandul la o conspiratie intre acestia si patroni. In opinia partenerilor sociali, propunerile facute de patronate “au fost aruncate in piata”, pentru a vedea reactiile si pentru a stabili cat de departe se poate merge.

Sindicatele sustin ca oficialii Ministerului Muncii i-au asigurat ca modificarile nu vor fi majore si ca va fi elaborata o lege adiacenta care sa reglementeze doar raporturile de munca in cazul zilierilor din agricultura, lege care le va fi prezentata in curand.

Pana in prezent, toate intalnirile pe marginea modificarilor la Codul Muncii nu s-au concretizat intr-un document scris, totul ramanad la stadiul de discutii “de principiu”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu