luni, 27 septembrie 2010

Somaj tehnic partial

Intrebare:
Cum trebuie interpretate prevederile art. 2 din OUG nr. 28/2009, care arata ca "pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Codul muncii etc. ...."?
Acest lucru se refera la faptul ca angajatorul (unitatea) trebuie sa-si intrerupa temporar toata activitatea si sa trimita in somaj tehnic toti angajatii? Sau se poate sa-si restranga partial activitatea si sa trimita in somaj tehnic doar o parte din angajati, care sa beneficieze de prevederile art. 2 si 3 din OUG nr. 28/2009?
Raspuns:
Potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat “in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare”.
Asadar, pentru a interveni acest caz de suspendare, angajatorul trebuie sa-si intrerupa temporar activitatea, aceasta intrerupere fiind generata in special de dificultatile economice.

In anumite situatii nu se poate inchide o unitate in totalitate, cu alte cuvinte nu se pot trimite in somaj tehnic toti angajatii, pentru ca este nevoie, de exemplu, de paza sau de salariatii care trebuie sa rezolve problemele legate de intocmire a formalitatilor privind suspendarea contractelor individuale de munca si de reluare a activitatii.
Dispozitiile OUG nr.28/2009 sunt aplicabile si in cazul in care activitatea nu este oprita la nivelul intregii unitati. Asadar poate fi intrerupta numai o parte a activitatii (si pot fi trimisi in somaj tehnic doar o parte dintre angajati), ca urmare a opririi unor utilaje, instalatii, sectoare, sectii etc.
In concluzie, art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii referitor la somaj tehnic si, implicit, prevederile O.U.G. nr. 28/2009 sunt aplicabile si in situatia in care se intrerupe activitatea pe o anumita perioada secvential, partial prin oprirea functionarii unor echipamente de munca numai din anumite locuri de munca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu