miercuri, 14 august 2013

Tichetele de masa se pot acorda cu exceptii?

Analizam mai jos cazul unei societati care are 5 angajati cu functie de conducere. Vom vedea in ce conditii se va face acordarea tichetelor de masa si daca se pot acorda tichete numai unora dintre salariati. Solutia consultantului: Regulile de stabilire a salariatilor care beneficiaza de tichete de masa si conditiile de acordare a acestora sunt prevazute in HG 5/1999 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, conform prevederilor art. 2 din actul normativ mai sus mentionat: Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevada: a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor; b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor; c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii. In concluzie, potrivit prevederilor legale mentionate numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, numarul de zile lucratoare pentru care se acorda si criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc aceste tichete de masa se stabilesc prin contractul colectiv de munca incheiat la nivelul unitatii, cu consultarea sindicatului reprezentativ sau a reprezentantilor salariatilor.

2 comentarii:

  1. Urmare a unei concedieri colective la compania noastra, mi-a incetat CIM la 3 iulie 2013. Am constatat ca dupa 60 de zile de preaviz, am primit odata cu plata zilelor de CO neefectuate - 3 zile pentru 2012 si 30 zile pentru 2013 - si trei tichete de masa. Pe perioada preavizului eu nu am avut nici macar o ora lucrata. Am intrebat la RU si nu am primit niciun raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  2. Raspunsul este: "Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevada: a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;" verificati daca exista o regula. Refuzul RU-ului de a va lamuri se poate sesiza la ITM.

    RăspundețiȘtergere